Vier nieuwe afleveringen voor Rail Away

Spoorwegliefhebbers opgelet: In april komen er vier nieuwe afleveringen van het programma Rail Away van de Evangelische Omroep. In de nieuwe afleveringen worden de sporen van de Bernina Express in Zwitserland (5 en 12 april), Slowakije (19 april) en Taiwan (26 april) gevolgd.

In 1995 begon Rail Away begon met een documentaire "een Hollands spoor in Zwitserland". In die aflevering werd stilgestaan bij de Nederlander Willem-Jan Holsboer die de Zwitserse smalspoorweg Landquart–Davos AG (afgekort LD) oprichtte.

De serie bleek een succes, want inclusief de nieuwe afleveringen zijn er in totaal 162 afleveringen gemaakt. Ook zijn er enkele afleveringen verkocht aan buitenlandse TV-zenders en zelfs op DVD verschenen. Sinds 2009 wordt het programma in HD-kwaliteit gemaakt. Nieuw in 2012 is dat de afleveringen ook met Dolby-surround geluid worden uitgezonden. Nog een ander leuk detail: voor iedere aflevering wordt er speciale muziek gecomponeerd.

Nog nooit eerder heeft Rail Away opnames in Slowakije en Taiwan vertoond, waarmee de projectleider van de serie de aflevering van 26 april over Taiwan heel bijzonder vindt. Wie de nieuwe beelden wil zien, moet op de genoemde dagen om 19:55 zijn TV afstemmen op Nederland 2. Aanstaande donderdag is het programma ook te zien, met een herhaling van een eerdere aflevering.

Wie niet kan wachten tot 5 en 12 april, kan de spoorlijn al bekijken op Google Streetview.

Bron: Treinreiziger & Evangelische Omroep