Deense spoorwegen keuren IC-4 materieel veelal af

Het Deense spoorwegbedrijf DSB is niet tevreden met de levering van de nieuwe IC-4 treinstellen, welke gefabriceerd zijn door de Italiaanse firma Ansaldo Breda. De DSB keuren de laatste tijd steeds meer nieuwe treinstellen af vanwege diverse gebreken en problemen.

Nu is de maat vol en weigert het land nog de treinstellen de grens over te nemen, volgens een besluit van hoge functionarissen van de DSB. De problemen van de nieuwe treinstellen is in tegenstelling met de eerder binnengekomen treinstellen flink verergerd geraakt. De stellen zouden nu om de 2.000 kilometer een service- en onderhoudsbeurt krijgen, normaal zou dat pas om de 20.000 kilometer moeten gebeuren.

Volgens een boeteclausule in het contract tussen DSB en Ansaldobreda zou de bouwer een boete moeten betalen per treinstel welke niet volgens de verwachtingen wordt af wordt geleverd aan Denemarken.

Ansaldobreda is ook de bouwer van de V250 treinstellen die geleverd zullen worden aan NS Hi-Speed. Deze zouden naar verwachting eind 2011 op de baan moeten gaan verschijnen. Ook de levering van deze treinen heeft al flinke uitstel gehad.


De prototype van de IC-4 in Aarhus.
Foto: Peter L. Svendsen.

Bron: Business.dk