Gemeente Lelystad ziet plannen in tweede station door woninguitbreiding

In de toekomst krijgt Lelystad mogelijk toch nog een tweede station. (Foto: Google Maps)
In de toekomst krijgt Lelystad mogelijk toch nog een tweede station. (Foto: Google Maps)

Een nieuw stadsdeel, net zo groot als het centrum van Amsterdam, staat op de planning in Lelystad. Dit gebied, ZuiderC genaamd zal aan de zuidkant van de stad verrijzen. De gemeente heeft de plannen onthuld voor dit stadsdeel, dat onderdak zal bieden aan 25.000 inwoners, en heeft ook aangekondigd een tweede station in Lelystad te willen ontwikkelen.

In januari hebben de gemeente Lelystad, de provincie, het Rijksvastgoedbedrijf, het Rijk en Staatsbosbeheer een bestuursovereenkomst ondertekend voor ZuiderC, schrijft Omroep Flevoland. De bouw van de eerste huizen wordt verwacht in 2026. Tot 2030 zijn er 2.200 tot 2.500 woningen gepland, daarna volgen nog eens 2.900 tot 3.300 woningen, en in de laatste fase worden 7.700 tot 8.100 woningen gerealiseerd. Het aanbod zal bestaan uit sociale huurwoningen, middenhuurwoningen en betaalbare koopwoningen.

Nieuw station

Ook is in ZuiderCentrum een nieuw station gepland, maar op een andere plek dan het nooit afgebouwde spookstation Lelystad Zuid wat uit 1988 stamt. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat moet het tweede Lelystadse station nog goedkeuren.

Het spookstation welke aan de wijk Warande ligt, zal naar verwachting nooit meer worden afgebouwd omdat de ligging ervan niet meer zou voldoen aan de eisen, omdat ProRail volgens de huidige ontwerpvoorschriften geen stations meer aan wilt leggen in spoorbogen. Daarnaast zijn de perrons te kort, is ook een groot deel van de ruwbouw van het station gesloopt en is het beton na 35 jaar in slechte staat.

Wethouder Grimbergen van de gemeente Lelystad verwacht dat het aantal inwoners in ZuiderC voldoende aantrekkelijk zal zijn voor het ministerie, ProRail en NS om een nieuw station te ontwikkelen. Volgens de visie is een station in 2032 essentieel om het geplande aantal woningen te kunnen realiseren.

Bron: Omroep Flevoland