ALMA pleit voor beter comfort in toekomstig materieel tussen Almelo en Hardenberg

Een oudere LINT-trein van Arriva in Almelo. (Foto: Treinenweb.nl)
Een oudere LINT-trein van Arriva in Almelo. (Foto: Treinenweb.nl)

Reizigersvereniging ALMA is een petitie gestart om in de toekomst het comfort van de treinen op de spoorlijn Almelo - Hardenberg te verbeteren. Ze pleiten voor een uitgebreid programma van eisen die opgesteld wordt voor de aankomende aanbesteding van de treinverbinding, waarbij er ook nieuw elektrisch materieel moet komen.

Momenteel worden er op dit traject voornamelijk LINT-dieseltreinen ingezet. Deze zijn oud, hebben een minimalistisch comfort en er missen bovendien toiletten in de trein. Omdat er een nieuwe aanbesteding uit zal worden worden geschreven pleit de reizigersvereniging via een petitie voor beter comfort, met onder meer een toilet, stopcontacten, klaptafeltjes en camera's.

Volgens de vereniging is de verbinding vanwege het onbreken van deze voorzieningen onrendabel, en moeten de eisen worden opgenomen is de voorwaarden voor de nieuwe concessie. Voorzitter Chris de Goede stelde al eerder tegenover De Stentor dat het voorzieningenniveau uitermate slecht is dat veel reizigers ervoor zouden kiezen om de auto te pakken.

Volgens ALMA kunnen de ontbrekende toiletten en andere voorzieningen worden opgenomen in het programma van eisen bij de aanbesteding van de nieuwe concessie. Deze zou in juni van dit jaar worden gepresenteerd. De Goede stelt dat als de treinverbinding comfortabeler en betrouwbaarder wordt, het aantal reizigers zal toenemen. "Met 10 tot 20 procent, blijkt uit onderzoek."