Nieuwe treinen op Merwedelingelijn krijgen geen naam

De nieuwe CAF-treinen voor Qbuzz zullen geen aparte namen rijden. (Foto: Qbuzz / CAF)
De nieuwe CAF-treinen voor Qbuzz zullen geen aparte namen rijden. (Foto: Qbuzz / CAF)

De nieuw te leveren CAF Civity treinen voor R-NET op de Merwedelingelijn zullen geen aparte namen krijgen. De gemeente Hardinxveld-Giessendam heeft dit laten weten aan een persoon die het idee had om de treinen namen te geven die verband houden met de geschiedenis van Hardinxveld-Giessendam en de omgeving.

Het verzoek om de nieuwe treinen van QBuzz namen te geven, kwam van een enthousiaste treinreiziger die het toejuicht dat de treinen weer namen krijgen. Hij diende zijn verzoek in bij de gemeente, met de hoop gevestigd dat vergelijkbare verzoeken van andere gemeenten de provincie zouden overtuigen om de namen in de concessie op te nemen.

Geen namen op de treinvloot

Helaas kwam het besluit om hier niet aan te voldoen van de provincies. De provincie Zuid-Holland heeft deze afspraken gemaakt in samenwerking met andere OV-autoriteiten, waaronder de provincie Noord-Holland, de Vervoerregio Amsterdam en de provincie Flevoland. In deze gebieden is de vervoersformule R-NET onder meer actief.

Namen bij Arriva

Sinds eind 2018 is er een einde gekomen aan het aanbrengen van namen op de treinen die op dit traject rijden. Tot dat moment reed Arriva in deze concessie. Deze vervoerder heeft al haar treinen voorzien van namen die door het publiek zijn uitgekozen en houden vaak verband met personen of bekende locaties uit het concessiegebied. Zo reden er in de regio Dordrecht, Alblasserwaard en Vijfheerenland treinen rond met onder meer de namen Trijntje, Ida Gerhardt (schrijfster), Maarten Schakel (politicus) en Hendrik Hamel (Zeevaarder).

Sinds de huisstijl van de treinstellen is aangepast naar de R-NET huisstijl zijn de namen van de treinen verdwenen. De R-NET Flirt met treinstelnummer 2014 die tussen Alphen aan den Rijn en Gouda rijdt, ontsprong de dans en is vernoemd naar Klaas. Volgens bronnen zou dit een teammanager zijn binnen NS of R-NET.