Station Rotterdam Centraal viert zijn tiende verjaardag

Station Rotterdam Centraal viert komende week zijn tiende verjaardag (Foto: Guilhem Vellut)
Station Rotterdam Centraal viert komende week zijn tiende verjaardag (Foto: Guilhem Vellut)

Het vernieuwde Rotterdam Centraal bestaat aanstaande woensdag tien jaar. Deze mijlpaal wordt feestelijk gevierd in het station, wat reizigers al zullen merken. Zo zijn er de komende tijd exposities op het station te zien en worden er diverse optredens gehouden.

Vanaf 9 maart is een portretserie te zien van ondernemers op het station, medewerkers van NS en reizigers die een band hebben met Rotterdam Centraal in een speciale pop-up winkel tussen spoor 2 en 3 naast de HEMA. De expositie is van maandag tot en met vrijdag geopend van 11.30-17.30 uur. Daarnaast zijn er diverse verrassingsoptredens in de stationshal. Op de verjaardag zelf, op woensdag 13 maart, worden er onder andere gebakjes uitgedeeld door medewerkers van NS, ProRail, RET en de gemeente Rotterdam aan reizigers en bezoekers. Daarnaast kunnen kinderen op deze dag tussen 12.00-16.00 uur hun eigen '10 jaar Centraal Station' poster ontwerpen in de pop-up winkel en meenemen naar huis.

Unieke oude elementen

Het vorige stationgebouwd werd ontworpen door architect Van Ravesteyn en werd in 1957 geopend. In 2008 werd dit station gesloopt om het nieuwe station te bouwen. Er zijn stukjes van het oude stationsgebouw te vinden in het huidige station. Zo zijn twee beelden ook wel 'de speculaasjes' genoemd, die vroeger op de vleugels van de stations stonden nu te vinden boven de tunnels. Op de voorgevel pronken ook de originele klok en de letters 'Centraal Station'. Rotterdam is het enige station in Nederland waar deze titel letterlijk op het gebouw staat. De letters moesten bij de bouw opnieuw gemaakt worden in de oude stijl, omdat ze vermoedelijk zijn gestolen uit de opslag tijdens de bouw van het nieuwe station. Op 13 maart 2014 is het vernieuwde station heropend door Koning Willem-Alexander.

Bijzondere plek

Iedere dag maken zo'n 100.000 treinreizigers gebruik van het station. Ruim 84.000 reizigers stappen in, uit of over in één van de 650 treinen die elke werkdag stoppen op Rotterdam Centraal. Op het station kunnen reizigers iedere dag bij zo'n 25 winkels terecht voor onder andere een kop koffie of een broodje. Daarnaast werken er in verschillende diensten zo'n 2000 medewerkers op het station. Van conducteurs, machinisten, schoonmakers, beveiligers tot winkelmedewerkers.