ProRail: Komende zomer 3 weken lang geen treinen van en naar Amersfoort

In de aankomende zomer zal er vanwege spoorvervanging drie weken lang geen treinverkeer van en naar Amersfoort kunnen rijden. (Foto: Marek Mahut)
In de aankomende zomer zal er vanwege spoorvervanging drie weken lang geen treinverkeer van en naar Amersfoort kunnen rijden. (Foto: Marek Mahut)

Treinreizigers zullen de komende zes jaar nog veel rekening moeten houden met hinder vanwege werkzaamheden op het spoor. Een van de aankomende grote projecten zal een langdurige buitendienststelling zijn van 3 weken op station Amersfoort Centraal, één van de grote knooppunten van het land.

ProRail-topman John Voppen stelt dat de werkzaamzaamheden noodzakelijk zijn omdat veel spoortrajecten het einde van hun levensduur bereiken. Ten opzichte van vier jaar geleden is het aantal werkzaamheden aan het spoor gestegen tot 40 á 50 procent. In totaal zijn er in 2024 meer dan 400 spoorprojecten gepland. "Reizigers zullen vooral merken dat we het hele jaar werken en niet meer alleen in bepaalde periodes", legt ProRail-manager Martijn Blokker uit tegenover Nu.nl.

Amersfoort Centraal

Vanaf donderdag 4 juli tot en met maandag 19 augustus wordt er door ProRail gewerkt aan de sporenbundels bij Amersfoort. In deze periode zullen er op het hoogtepunt drie weken lang, tussen zaterdag 13 en zondag 28 juli, geen treinen rijden van en naar Amersfoort. Er wordt zo'n 5 kilometer spoor vervangen, 42 wissels weggehaald waarbij er 29 worden teruggeplaatst en worden er tientallen kilometers aan kabels vervangen. Ook wordt er aan het spoor van de PON-lijn gewerkt, waar er wekelijks transporten van auto's naar leverancier Pon plaatsvinden.

Volgens een woordvoerder van NS zijn er zo'n 40.000 reizigers die dagelijks van en naar Amersfoort reizen. Het gaat hierbij om 4 procent van de reizigers die dagelijks langs dit knooppunt komt. In de gehele periode zal er busvervoer worden geregeld voor zowel NS en reizigers die met RRReis reizen. Alle betrokken partijen zijn momenteel druk bezig om de puzzel te leggen om dit voor elkaar te krijgen. "Meestal hebben we hem wel één à twee weken van tevoren klaar. We raden reizigers in ieder geval aan de hele periode de reisplanner in de gaten te houden.", vertelt een woordvoerster van NS tegenover het AD.

Ook het internationale treinverkeer zal in deze periode volgens een aangepaste dienstregeling rijden. De NS meldt dat reizigers op de hoogte worden gebracht van de op- en uitstapstations.