Station Duivendrecht wordt beter toegankelijk

Spoorbeheerder ProRail gaat het station van Duivendrecht meer toegankelijk maken voor reizigers. Bij de uitgang aan de Rijksstraatweg moet in 2025 een nieuwe lift in dienst komen. Ook zal aan deze zijde de entree van het station worden vernieuwd. Aan deze zijde is momenteel enkel een trap.

De aanpassingen zijn noodzakelijk om het station toegankelijker te maken voor een groter aantal reizigers. Volgens ProRail moet iedereen zelfstandig met de trein kunnen reizen. "Ook als je reist met een kinderwagen, bagage, een rolstoel of als je een functionele beperking hebt". Het station wordt momenteel maandelijks door 30.000 mensen gebruikt. naar verwachting zal dit in 2040 uitkomen op 40.000 reizigers.

Ontwerp

In het ontwerp zullen de huidige toegangspoortjes worden verplaatst naar het voorplein, waar tevens een nieuwe entree wordt gerealiseerd. Deze aanpassingen zijn doorgevoerd op basis van feedback van belanghebbenden, met specifieke aandacht voor de omvang van de ingangsluifel, die eerder als te groot werd ervaren. Het bijgestelde ontwerp kenmerkt zich door een compactere luifel en verminderde aanwezigheid van dragende pilaren. Hierdoor wordt het uitzicht minder belemmerd en past het beter in de omgeving van het plein en de kerk.

Planning

Aannemer Hegeman heeft de verantwoordelijkheid op zich genomen voor de uitvoering van de werkzaamheden en is reeds gestart met een voorlopige planning en de gedetailleerde uitwerking van het ontwerp. De beoogde oplevering van de nieuwe lift staat gepland voor begin 2025. In de komende maanden zal de aannemer zich richten op het bepalen van de bouwfases. De omgeving zal hiervan op de hoogte worden gesteld.