Nieuwe station van Ede-Wageningen is opgeleverd aan de reizigers

Het nieuwe station Ede-Wageningen is vanaf vandaag officieel geopend. Vanaf nu stoppen de treinen onder de houten kap, is de bewaakte fietsenstalling open, functioneren de liften en roltrappen, vertrekken de bussen vanaf de zuidzijde en is de eerste winkel geopend.

Het nieuwe station Ede-Wageningen is goed bereikbaar en heeft tal van voorzieningen voor een groeiend aantal reizigers. Het licht valt door de kenmerkende houten kap die de perrons overdekt op de perrons. Op het nieuwe station gaat overstappen gemakkelijker en sneller op trein, bus, (OV-)fiets en auto. De nieuwe loop-, fiets- en autoroutes sluiten beter aan op het station. Naast de entree vinden reizigers nieuwe fiets- en parkeervoorzieningen. In het stationsgebouw zelf is een bewaakte fietsenstalling voor circa 5.500 fietsen gekomen.

Sloop

Inmiddels is een slopersbedrijf al bezig met de sloop van het oude gebouw uit 1984. De sloop vindt in fasen plaats, waarbij de omgeving van het nieuwe station steeds verder wordt uitgebreid. Uiteindelijk zal het oude station in het begin van 2025 volledig gesloopt zijn. Het gehele stationsgebied met de P+R garage zal eind 2025 worden opgeleverd. Tot deze tijd wordt er nog volop gewerkt in het stationsgebied. Uiteindelijk is in het voorjaar van 2026 alles klaar.

Pop-up store

Om de opening van het station te vieren heeft de hier de NS Upcycle Shop geopend tot en met en zaterdag 24 februari. In deze winkel zijn allerlei duurzame cadeautjes en collector items van hergebruikt NS-materiaal te koop. Op vrijdag is de winkel open van 8.00 tot 20.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 18.00 uur.