NS: Reizigers gaven stations in 2023 een gemiddeld cijfer van 7,21

Opnieuw werd in 2023 station Klimmen-Ransdaal beoordeeld met het hoogste cijfer. (Foto: NS / Arno Leblanc)
Opnieuw werd in 2023 station Klimmen-Ransdaal beoordeeld met het hoogste cijfer. (Foto: NS / Arno Leblanc)

Opnieuw is het Limburgse station Klimmen-Ransdaal in 2023 door reizigers met het hoogste cijfer beoordeeld. Dat blijkt uit de Stationsbelevingsmonitor 2023 die de vervoerder vandaag gepubliceerd heeft.

Het onderzoek werd in opdracht van NS en ProRail onafhankelijk onderzocht door Ipsos I&O onder 83.162 reizigers, om te kunnen weten hoe reizigers over sations denken en wat eraan verbeterd kan worden. Hieruit bleek dat in 2023 alle stations bij elkaar gemiddeld een rapportcijfer van 7,21 kregen. Deze score ligt lager dan het voorgaande jaar in 2022 toen de score op 7,32 lag.

Drukker op de stations

Na drie bijzondere coronajaren lijkt de stationswaardering voor 2023 weer meer in lijn met de scores van voor de pandemie, stelt de NS. De daling van 2023 ten opzichte van 2022 zou te verklaren zijn door het toenemende aantal reizigers na de corona-crisis.

De drukte op stations nam toe, wat een impact had op de beoordeling. Tijdens de jaren van de coronapandemie was het juist rustig op het station vanwege het beperkte aantal reizigers. Bovendien beïnvloedt de terugkeer van forenzen na een periode van veel thuiswerken de beoordeling; zij zijn over het algemeen kritischer over hun station dan reizigers die er een dagje uit zijn.

Klimmen-Ransdaal

Opnieuw wordt Klimmen-Ransdaal beschouwd als het meest gewaardeerde station van Nederland. Het station, gelegen aan de Zuid-Limburgse Heuvellandlijn, ontving het afgelopen jaar een indrukwekkende beoordeling van 8,7, wat resulteert in de hoogste score ooit gemeten voor een station. Reizigers waarderen dit station vanwege de locatie in het heuvelachtige landschap en waarderen het tevens om het monumentale stationsgebouw uit 1913, compleet met een restaurant en een terras op het perron. De tweede plaats op de ranglijst wordt ingenomen door Schin op Geul (8,2), ook gelegen aan de Heuvellandlijn. Op de derde plaats staat station Mantgum in Friesland, met eveneens een score van 8,2.

Lage Zwaluwe op laatste plaats

Station Lage Zwaluwe is op de laatste plaats geëindigd met een 4,6. Ondanks verbeteringen, zoals vernieuwing van het perron en de verlichting, blijven reizigers het station sfeerloos vinden. Het station ligt op afstand van het dorp en naast de snelweg. NS en ProRail doen onderzoek hoe ze het station kunnen verbeteren. Ook Den Helder Zuid ontving een onvoldoende van reizigers (5,4). Volgens Sebastiaan de Wilde, directievoorzitter NS Stations zouden deze stations 'functioneel in orde zijn', maar liggen deze stations te ver van de bewoonde wereld. "Een station krijgt pas een ziel als het verbonden is met zijn omgeving", vervolgt hij.

Driebergen-Zeist in top 10

Station Driebergen-Zeist heeft zich afgelopen jaar weer in de top 10 geplaatst. Reizigers gaven dit station een 7,9. Dit station en het gebied daar omheen zijn in 2021 compleet vernieuwd. Er is een nieuwe fietsenstalling, parkeergarage en busstation gebouwd, er is een Stationshuiskamer waar reizigers warm kunnen wachten en ook hier kan een OV-ebike gehuurd worden.

In verbouwing

In het rapport geven zowel ProRail als NS aan blijven te werken aan het verbeteren van stations. Zo zijn afgelopen jaar onder andere stations Dordrecht Zuid, Naarden-Bussum, Almere Centrum, Roermond en Tiel opgeleverd na verbouwingen. Ook dit jaar wordt hard gewerkt. Zo worden binnenkort het gloednieuwe station Ede-Wageningen opgeleverd en wordt Amsterdam Centraal, Amsterdam Zuid en Groningen klaargemaakt voor de toekomst. Daarnaast worden steeds meer stations voorzien van de Stationshuiskamer, waar reiziger in alle rust op hun trein kunnen wachten of een versnapering kunnen kopen.