Siemens Mobility plaatste vacature voor IT-er met kennis van 30 jaar oud Windows-systeem

Een ICE-1 die voorzien is van het Windows 3.11 besturingssysteem. (Foto: Thomas Wolf)
Een ICE-1 die voorzien is van het Windows 3.11 besturingssysteem. (Foto: Thomas Wolf)

Er verscheen afgelopen week een opmerkelijke vacature op de vacaturepagina van treinbouwer Siemens Mobility. Er werd een techneut gezocht die ruime ervaring heeft van een dertig jaar oud Windows-besturingssysteem.

Volgens de inmiddels verwijderde vacature zou de beheerder de opdracht hebben om de updates en het onderhoud van het Windows 3.11 for Workgroups uit 1993 uit te voeren. Het zou volgens Tom's Hardware om het diagnosesysteem van de ICE-1 en ICE-2 gaan, waar de Deutsche Bahn als klant gebruik van maakt. Deze treinen zijn van 1989 tot en met 1997 gebouwd door onder meer Siemens.

Siemens Mobility heeft tegenover Heise Online bevestigd dat de vacature daadwerkelijk gepubliceerd is, en legde uit dat de trein- en spoorweginfrastructuur een levensduur van 30 jaar of meer heeft, waarbij er vaak nog oude software gebruikt wordt. Het bedrijf verzekerde het publiek dat zijn klanten gebruik maken van "veilige en geteste legacy-systemen die standaard zijn in de industrie", en dat Siemens Mobility tot het eind van de levensduur van de trein de ondersteuning op zich neemt. Het is niet duidelijk of er inmiddels al een techneut met de oude kennis van toen gevonden is.

Moderne treinen worden tegenwoordig van nieuwere systemen voorzien waarbij ook kunstmatige intelligentie een rol zal spelen.