Tot 16 februari geen treinen tussen Almelo en Mariënberg vanwege asbestreiniging en vernieuwing van het spoor

Tot 16 februari rijden er geen treinen tussen Almelo en MariŽnberg vanwege asbestreiniging en vernieuwing van het spoor. (Foto: Pixabay)
Tot 16 februari rijden er geen treinen tussen Almelo en MariŽnberg vanwege asbestreiniging en vernieuwing van het spoor. (Foto: Pixabay)

Het spoor bij Vroomshoop zal tot vrijdag 16 februari buiten gebruik blijven omdat er asbestdeeltjes op het spoor zijn aangetroffen. Om alles asbestvrij te maken gaat ProRail het spoor over een lengte van 120 meter volledig vervangen.

De schadelijke asbestdeeltjes zijn in de nacht van zaterdag 3 op zondag 4 februari vrijgekomen tijdens een bedrijfspand in Vroomshoop. Toen was de verwachting dat het treinverkeer vandaag weer op gang zou komen, maar donderdag bleek dat deze asbest geen bindingsvezel is waardoor die gemakkelijker loslaat.

Sanering

Momenteel wordt er tot maandag 12 februari door een asbestsaneringsbedrijf gewerkt aan het opruimen van het grove asbest. Daarna kan ProRail onder begeleiding van een specialistisch bedrijf het met asbest doorzeefde spoor verwijderen om vervolgens nieuwe bielsen, rails en ballast aan te brengen. Het huidige spoor zal worden gereinigd en later elders weer worden herbruikt.

De ingreep om het spoor te vernieuwen is ingrijpend maar wel nodig volgens ProRail. Het komt door oude asbestplaten die verbrandden en door de hitte verspreid werden. "Toen asbesthoudende golfplaten nieuw verkrijgbaar waren, was het asbest goed gebonden met het cement. Nu 30 jaar na het asbestverbod zijn deze cementplaten aan het verweren. Daardoor is de binding tussen de vezel en het cement minder geworden en wordt het vaker als niet-hechtgebonden aangemerkt", schrijft ProRail op hun website. "Aangezien er ruimte tussen de ballast zit, gaat het asbest overal zitten. Er is in dit geval geen andere mogelijkheid dan alles eruit te halen."

ProRail spant zich in om het spoor eerder in gebruik te nemen als dat mogelijk is.

Reisadvies

Naar verwachting rijden er tot en met donderdag 15 februari geen treinen tussen Almelo en Mariënberg. Arriva zet bussen in.