NS start proef met bodycams voor controlerend treinpersoneel
Als onderdeel van een proef draagt een groep hoofdconducteurs en servicemedewerkers van de NS vanaf vandaag een bodycam. NS start de proef om de veiligheid en het veiligheidsgevoel van het treinpersoneel te vergroten.
In lastige situaties kan het treinpersoneel de bodycam, die beeld en geluid opneemt, aanzetten. De camerabeelden kunnen, in aanvulling op de camera´s in treinen en stations, gebruikt worden voor opsporingsdoeleinden door justitie en politie. Met de proef breidt NS het gebruik uit van de bodycam die al standaard door ruim 700 medewerkers van Veiligheid & Service gedragen wordt. In totaal nemen 120 medewerkers vrijwillig deel aan de proef.
NS: Bodycam werkt de-escalerend
Agressie en intimidatie tegen NS-medewerkers komt helaas dagelijks voor. "Niemand gaat naar zijn werk om uitgescholden, bespuugd of geslagen te worden," aldus Eelco van Asch, lid van Raad van Bestuur NS. "Wij doen er alles aan om de veiligheid van onze collega´s en reizigers te vergroten. Een bodycam werkt de-escalerend en wordt al door veel beroepsgroepen gedragen. Bijkomend voordeel is dat deze camerabeelden gebruikt kunnen worden voor opsporingsdoeleinden en collega´s ondersteunt bij hun aangifte. Dit helpt justitie en politie om mensen die voor ellende zorgen op te sporen en te vervolgen."
Proef met bodycam
Gedurende zes maanden geeft de proef informatie over het gebruik van de bodycam en het effect ervan. Aan de ene kant gaat het over de praktische kant, meldt NS. Ook wordt bekeken of de camera niet in de weg zit bij de de overige werkzaamheden. Aan de andere kant gaat het over het effect op reizigers en gedrag, en hoe reizigers op de bodycam reageren. Het belangrijkste doel is om te analyseren of de camera een preventieve werking heeft wat betreft agressie. Na een half jaar worden de resultaten geëvalueerd.
NS gaat door met maatregelen nemen
Veiligheid in de trein en op het station is nauw verbonden met ontwikkelingen in de samenleving, stelt NS. De vervoerder neemt structurele maatregelen zoals gericht cameratoezicht, (permanente) ingangscontroles en inzet van veiligheidspersoneel daar waar het nodig is.
Voor het vergroten van de veiligheid is ook de hulp van de overheid nodig. NS wil dat de informatiepositie van haar treinpersoneel wordt verbeterd, onder andere voor het zelf kunnen controleren van identiteit. Dit voorkomt escalatie en ontlast de politie die ongeveer 7.000 keer per jaar in actie moet komen voor identiteitscontroles. De overheid ziet de noodzaak, maar neemt vooralsnog geen concrete maatregelen. In de tussentijd zit NS niet stil en kijkt zelf naar andere mogelijkheden om veiligheid te vergroten. Naast de proef met de bodycam, werkt NS aan het eerder en sneller uitreiken van een reis- en stationsverbod en gaat de werving voor extra veiligheidspersoneel door.
Privacy
De NS heeft naar aanleiding van enkele vragen tegenover Treinenweb.nl laten weten dat ze op dezelfde manier omgaan met de privacy zoals nu ook al gebeurt met onze camerabeelden in treinen/stations en bodycams van het veiligheidspersoneel.
"De bodycam wordt enkel gebruikt in publiekstoegankelijke ruimten zoals treinen en stations. Op al die plekken geven we nu al aan dat er camera´s aanwezig zijn die beelden kunnen maken, daar valt de bodycam ook onder. Voordat de collega de bodycam aanzet, wordt dit kenbaar gemaakt aan degene die opgenomen wordt. Na de dienst worden de beelden opgeslagen in een beveiligde omgeving voor gedurende 28 dagen, tenzij de beelden voor opsporingsdoeleinden worden gebruikt en justitie en politie deze beelden hebben opgevraagd."
Ook worden omstanders onherkenbaar gemaakt in die opgevraagde beelden en zijn enkel de personen om wie het gaat te zien zijn. De beelden zijn versleuteld en zijn dus niet zomaar van de bodycam af te halen. "Daar is onze beveiligde omgeving voor nodig en dus ook enkel te bekijken door daarvoor bevoegden", aldus de woordvoerster.