Veel treinuitval in Scandinavië door extreem winterweer

Een trein van de Noorse spoorwegen (SJ) tussen Trondheim en Vinstra. (Foto: Kolbkorr)
Een trein van de Noorse spoorwegen (SJ) tussen Trondheim en Vinstra. (Foto: Kolbkorr)

Scandinavië wordt momenteel geconfronteerd met uitzonderlijk winterweer, inclusief Siberische temperaturen en aanzienlijke sneeuwval. Lokale media melden dat het openbaar vervoer op verschillende plaatsen verstoord is.

Spoorwegmaatschappij Vy heeft aangekondigd dat treindiensten tussen Kiruna en Luleå in het noorden van Zweden worden stilgelegd. Op nieuwjaarsdag daalde de temperatuur daar tot tussen de -20 en -30 graden. Voor dinsdag wordt nog koudere weersomstandigheden voorspeld, wat tot veiligheidsredenen leidt om treinen uit de dienstregeling te halen.

Ook in Noorwegen zijn er op meerdere routes treindiensten die niet kunnen doorgaan vanwege zware sneeuwval. Volgens de Noorse tv-zender TV2 zullen de komende dagen mogelijk de laagste temperaturen in 25 jaar gemeten worden in de hoofdstad Oslo.

De strenge kou zou in de praktijk niet in staat mogen zijn om technische defecten aan treinen te veroorzaken. Veel treinen zijn speciaal geschikt voor het koude Scandinavische klimaat tot veertig graden celcius onder het nulpunt. Wat de preciezere redenen zijn om treinen te schrappen is niet bekend.