Nederlands Transport Museum krijgt onderdak in Hoofddorp

Het Nederlands Transportmuseum krijgt een nieuwe locatie in Hoofddorp. (Foto: Treinenweb.nl)
Het Nederlands Transportmuseum krijgt een nieuwe locatie in Hoofddorp. (Foto: Treinenweb.nl)

Na een zoektocht van veertien maanden heeft het Transport Museum in Nieuw Vennep een nieuwe locatie gevonden. Nadat er gekeken is naar plaatsen zoals Lelystad en Rotterdam heeft het museum bekend gemaakt dat ze straks hun vleugels zullen uitstrijken in Hoofddorp.

De locatie waar het museum komt is op het bedrijventerrein. Hier is een kavel vrij vanwege de onzekerheid over de uitbreiding van Schiphol zelf, waardoor investeerders niet echt happig lijken te zijn op de ruimte. In overleg met Schiphol Area Development Company, waar de provincie Noord-Holland, de gemeente Haarlemmermeer en Schiphol zelf onder vallen, kon er uiteindelijk een leeg kavel beschikbaar gesteld worden.

Nieuw museum van 5.000 vierkante meter

Het is de bedoeling dat op het oude stuk landbouwgrond een grote hal van 5000 vierkante meter zal verschijnen. In januari zal het bestuur van het Transportmuseum een businessplan aan de bank voorleggen om de financiering te regelen. Naar verwachting zou het musuem volgd jaar de deuren kunnen openen. De huidige eigenaar van het huurpand aan de Nieuw Vennepse Lucas Bolstraat laat weten dat het museum meer tijd krijgt om uit het huidige pand te vertrekken. Vanaf 1 juni zal dit oude Fokker-bedrijfspand gesloopt worden.

Wel benadrukt het museum dat ze ook afhankelijk zijn van een inzamelingsactie via GoFundme. Momenteel vragen ze hier te doneren om het streefbedrag van 25.000 euro te behalen.

Transportmuseum in Nieuw Vennep

Het Transportmuseum opende in april 2018 in het voormalige bedrijfsgebouw van vliegtuigfabrikant Fokker op het Lucas Bols-fabrieksterrein. Bij het museum zijn 35 organisaties aangesloten met ruim 350 vrijwilligers. Onder de collectie bevinden zich onder meer de nostalgische Trans Europe Express trein (TEE), een oude Utrechtse SIG-sneltram van Connexxion, de Superbus van Wubbo Ockels.

Het huidige gebouw zal op 1 juni 2024 gesloopt worden. Tot die tijd heeft het Transportmuseum de tijd om alles leeg te halen. Maar sinds maart van dit jaar heeft het Nieuws Vennepse museum zijn deurenal  gesloten om zich voor te kunnen bereiden op de verhuizing waarvan nu eindelijk duidelijk is waar ze heen zullen gaan.