NS legt plan voor uitbreiding van statiegeldautomaten tijdelijk stil

De NS breidt het aantal statiegeldautomaten op nieuwe stations voorlopig niet uit. (Foto: NS)
De NS breidt het aantal statiegeldautomaten op nieuwe stations voorlopig niet uit. (Foto: NS)

De NS stelt de uitbreiding van het aantal inzamelpunten voor lege petflesjes en blikjes op hun stations uit. Het oorspronkelijke plan was om inzamelpunten op 50 stations te installeren, maar dit plan wordt momenteel even aan de kant gezet. Dit besluit is genomen omdat de inzameling momenteel nog te laag zou zijn.

Op de centraal stations van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven staan in totaal twaalf automaten waar reizigers hun lege blikjes en statiegeldflesjes kunnen inleveren. Hierbij kunnen ze het statiegeld via de Tikkie-app laten terug storen of deze doneren aan de Plastic Soup Foundation. Hoewel er voorlopig geen nieuwe stations worden voorzien de inleverautomaten komen er op de genoemde stations nog vijf bij.

Aanvankelijk werd verwacht dat er jaarlijks 30 miljoen flesjes en blikjes zouden worden ingeleverd, maar het afgelopen jaar bleef het aantal steken op slechts 600.000.

Verbeterplan

"Het inleveren valt tegen", zegt NS-woordvoerder Erik Kroeze tegenover RTL Nieuws. "Het Afvalfonds Verpakkingen is daarom bezig met een verbeterplan. Dus we wachten eerst hun onderzoek af voor we verder gaan investeren." Daarnaast zal de NS in december een onderzoek uitvoeren om te bepalen waar logische locaties zijn om nieuwe automaten te plaatsen. Ook wordt er gekeken of het statiegeldbedrag nog moet worden aangepast, en hoe meer reizigers worden aangespoord om de automaten te vinden en te gebruiken.

Redacteur Ariën van Treinenweb ziet liever ook dat er ook meer onderhoud wordt gepleegd aan de automaten. "De automaten gebruik ik met regelmaat, maar vaak staan de automaten in storing, waarbij het inleveren niet mogelijk is. Ik heb hierbij al diverse verschillende foutmeldingen op de schermen ervan gezien". Treinenweb zal hierover enkele vragen aan de NS neerleggen.