OV-fietsen bij Amsterdam Centraal krijgen elektronisch slot

Het slimme elektronische slot op de OV-fiets. (Foto: Treinenweb.nl)
Het slimme elektronische slot op de OV-fiets. (Foto: Treinenweb.nl)

Vanaf woensdag huren reizigers op Amsterdam Centraal op een nieuwe manier hun OV-fiets. Nagenoeg alle 3.000 OV-fietsen in de drie stationsstallingen krijgen dan een nieuw elektronisch slot dat opent met een OV-chipkaart.

Dankzij dit slot gaat het huren van een OV-fiets makkelijker en sneller. Reizigers hoeven niet meer hun OV-chipkaart te scannen bij de medewerker. Gelijktijdig worden in Amsterdam 800 extra OV-fietsen geplaatst, waarmee het totaal op 3.000 komt. In totaal zijn deze sloten al in gebruik op 65 stations. Uiteindelijk moeten alle verhuurlocaties van deze deelfietsen gebruik maken van dit slot.

Slim slot

Bij het nieuwe slot is de OV-chipkaart de fietssleutel. Een reiziger start de huur door het slot te openen met de OV-chipkaart. Door de kaart ervoor te houden springt het slot vanzelf open. Een reiziger stopt de huur door het slot te sluiten in de OV-fietszone van de fietsenstalling. Onderweg kan de reiziger de fiets zo vaak op slot zetten als hij wil. De OV-fiets is alleen te openen met de betreffende OV-chipkaart. De invoering van de OV-fietsen met het nieuwe slot in 11 stallingen van de Amsterdamse stations, gebeurt nadat dit met tevredenheid in andere steden is doorgevoerd. Reizigers zijn positief omdat ze nu sneller en makkelijker een OV-fiets kunnen huren.

Reizigers moeten na afloop wel oplettend zijn dat ze na afloop het slot weer sluiten en daarmee de huur te stoppen. Een volgende gebruiker kan deze fiets anders per ongeluk meenemen. NS wijst gebruikers erop om voor gebruik even te controleren of de fiets door de vorige gebruiker goed op slot gezet is. Ook is het mogelijk om je OV-fiets eenmalig in de NS-app aan te melden, waardoor je bij een volgende fietshuur direct een seintje krijgt als de huur start en beëindigd wordt.

De NS attendeert alle gebruikers van de OV-fiets op de werking van het slot. Zo klinken er speciale omroepen in de stalling, zijn de fietsen voorzien van een eenvoudig stappenplan op de bagagedrager en wordt er na afloop bij het inchecken van de OV-fiets een melding gegeven om de fiets op slot te zetten. Daarnaast heeft de NS ook uitleg (ovfiets.nl/slot) op hun website staan over het slot.

Achthonderd extra OV-fietsen in Amsterdam

Gelijktijdig met het nieuwe slot plaatst NS deze maand 800 extra OV-fietsen in de regio Amsterdam, op de stations Amsterdam Centraal, Sloterdijk, Amstel, Zuid en RAI. Dat doet NS om te voorzien in de groeiende behoefte naar de OV-fiets. Deze zomer zijn er ook extra fietsen bijgeplaatst in Tilburg en Leiden. Begin juni was een recordweek voor OV-fiets. Volgens de NS werden er nooit eerder in één week zoveel OV-fietsen gehuurd. Het aantal ritten steeg toen met 15% vergeleken met dezelfde week vorig jaar.

Bron: NS