NS viert feest vanwege 150 jarig bestaan van Zeeuwse Lijn

Ook op station Middelburg zijn er evenementen te vinden. (Foto: NS / Arno Leblanc)
Ook op station Middelburg zijn er evenementen te vinden. (Foto: NS / Arno Leblanc)

De Zeeuwse Lijn tussen Roosendaal en Vlissingen bestaat op 8 september precies 150 jaar. Op deze dag zal de NS dit vieren met alle geïnteresseerden met muziek, demonstraties, rondleidingen, een stationstocht en een foto-expositie.

Sinds 1873 verbindt de lijn met haar elf stations Zeeuwse en Noord-Brabantse steden en dorpen met elkaar en de rest van Nederland. Op 8 en 9 september vieren NS en ProRail dat uitgebreid met een pakket aan pret en plezier voor zowel jong als oud.

Geschiedenis

Op 8 september 1873 werd het laatste stukje spoor tussen Oost-Souburg en Vlissingen officieel in gebruik genomen door koning Willem III. Het was vier dagen feest, met een spetterend volksbal tot besluit. Twaalf jaar was er aan de lijn gewerkt. Een treinrit tussen Vlissingen en Roosendaal duurde vroeger 2 uur en 22 minuten. Tegenwoordig is dit met het moderne materieel al in 47 minuten mogelijk.

150 Jaar Zeeuwse Lijn Express

Op vrijdag 8 september staan we officieel stil bij 150 Jaar Zeeuwse Lijn. Vanuit Roosendaal rijdt de speciale '150 Jaar Zeeuwse Lijn Express' met genodigden, waaronder 150 Zeeuwen en West-Brabanders, naar Vlissingen. NS zet daarvoor de Koploper in, de iconische trein die al ruim 40 jaar dienstdoet bij NS en begin deze eeuw vernieuwd zijn. In de trein vindt over de omroep een vertelling plaats over de spoorlijn door Jan van der Male, schrijver van het boek 'De Zeeuwse Lijn'. Na aankomst in Vlissingen speelt het NS Orkest op het station en wordt er een taart aangesneden.

Evenementen

Op station Roosendaal de foto-expositie ‘Roosendaal spoorstad’ te bekijken, en loopt er op station Bergen op Zoom een markies rond die je meeneemt in de geschiedenis. Op de stations Rilland-Bath, Krabbendijke en Kruiningen-Yerseke worden historische versnaperingen uitgedeeld. En op station Kapelle-Biezelinge staat een stadstreintje klaar voor een rondtochtje naar Kapelle.

Op station Goes is dit jaar de exclusieve NS Upcycle Shop te vinden, en op station Middelburg is het werk van de Incidentenbestrijding (ICB) van ProRail te zien. Voor de dansliefhebbers is er een silent disco op station Vlissingen en zal Showkorps Jonge Kracht uit Kapelle langs de hele spoorlijn te inden zijn met hun fanfare.

Stationstocht

Met flinke korting kan iedereen tussen 10:00 en 17:00 uur heen en weer over de Zeeuwse Lijn reizen, met een stempelkaart. De speciale tickets zijn te verkrijgen op ZeeuwseLijn.nl. Op vrijwel alle stations hebben de gemeenten langs de lijn allerlei activiteiten georganiseerd, en met een speciale stempelkaart kunnen reizigers op de spoorlijn een mooi speldje ophalen voor zolang de voorraad strekt.