Westelijke reizigerstunnel Amsterdam Centraal vanaf 25 september deels afgesloten

Vanaf maandag 25 september is de westelijke reizigerstunnel op station Amsterdam Centraal aan de centrumzijde afgesloten. Aan de IJ-zijde is de reizigerstunnel wel open. Reizigers die met de trein aankomen kunnen via de overige reizigerstunnels naar het centrum lopen. Via borden worden omlooproutes aangegeven.

De entree naar de Tickets en Servicebalies van NS zijn naar de voorzijde van het station verplaatst. Tijdens de werkzaamheden bevindt het nachtloket zich aan de IJ-zijde. De verwachting is dat medio 2024 de werkzaamheden zijn afgerond en de entree van de reizigerstunnel aan de centrumzijde weer open gaat.

Werkzaamheden

De komende tijd zullen er diverse werkzaamheden plaatsvinden in de reizigerspassage. De aannemer is al gestart met het verleggen van de kabels- en leidingen in de Westelijke reizigerstunnel. Vanaf 25 september gaan zij aan de slag rond de poortjes. Later in het jaar wordt ook de hellingbaan verwijderd omdat deze te steil is, en dus niet meer aan de hedendaagse normen voldoet. Ook wordt er een lift gebouwd naar het eerste perron, omdat deze nog ontbreekt.

De bestaande hellingbaan maakt plaats voor trappen en een roltrap, zoals bij de andere naastgelegen passages. Er komen ook twee liften die de entree, de reizigerstunnel en het eerste perron met elkaar verbinden. De vloer krijgt dezelfde lichte tegels zoals die nu in de vloer aan de centrumzijde van het station en in de monumentale stationshal liggen. Ook wordt de monumentale boogconstructie onder het eerste perron weer teruggebouwd.

Monumentale centrale hal

Het opknappen van de vloer van de monumentale centrale Cuypershal is nagenoeg gereed. Ook is de trap naar de metrohal weer in gebruik genomen. Momenteel worden in de Oostvleugel de vloertegels vervangen. Verder worden de kolommen nog netjes afgewerkt met metalen bekleding en worden de roosterplafonds, verlichting en technische installaties aangepast. Ook worden de schuifdeuren in de voorgevel van de hal vervangen. Het aangetroffen asbest is zorgvuldig volgens het daarvoor geldende protocol weggehaald. De werkzaamheden in de hal duren zeker tot begin volgend jaar.

Het opknappen van de Westelijke reizigerstunnel is onderdeel van de grootschalige verbouwing van Amsterdam Centraal .