Leasemaatschappij RailPool bestelt 50 Traxx-locomotieven bij Alstom

Een impressie van de nieuwe Alstom Traxx 3 locomotieven voor RailPool. (Foto: Alstom SA)
Een impressie van de nieuwe Alstom Traxx 3 locomotieven voor RailPool. (Foto: Alstom SA)

Treinbouwer Alstom en locomotief-lease bedrijf Railpool hebben een contract getekend voor de levering van 50 TRAXX MS3 locomotieven. Het contract heeft een waarde van maximaal 260 miljoen euro.

De Traxx locomotieven zijn geschikt voor meerdere spanningen en kunnen worden gebruikt voor goederen- en passagiersritten. De locomotieven zullen dienst doen in acht landen, namelijk Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk, Italië, België, Luxemburg en Polen. Alle locomotieven zullen worden uitgerust met het toonaangevende ETCS-signaleringssysteem Atlas die speciaal door Alstom ontwikkeld is.

Kevin Cogo, als CEO verantwoordelijk voor de Alstom divisie in Midden Europa reageert verheugd: "Dit contract markeert de voortzetting van een langdurige en succesvolle partnerschap. Met onze beproefde Traxx-locomotieven en onze ultramoderne Atlas-signaleringsoplossing zijn we er trots op bij te dragen aan een efficiënter en duurzamer vracht- en passagiersvervoer."

Torsten Lehnert, CEO van RailPool, voegde hieraan toe: "Met deze aankoop versterken we onze toewijding om ons unieke full-service aanbod op de Franse markt te ontwikkelen bovenop de recente opening van een kantoor in Frankrijk onder leiding van Frédérique Erlichman. Alle 50 locomotieven die bij onze partner Alstom zijn besteld, zullen operaties in Frankrijk en langs de belangrijkste Europese corridors dekken en bijdragen aan de verdere vooruitgang van duurzaam, hoogwaardig spoorvervoer vanuit Frankrijk."

Bouw van de locomotieven

De bouw van de locomotieven zal worden gedaan op de Alstom-locatie in Mannheim, Duitsland, terwijl de eindassemblage plaatsvindt in het Duitse Kassel. Andere betrokken vestigingen zijn het Poolse Wroclaw voor de productie van carrosserieën, Siegen (DE) voor de productie van draaistellen en Zürich waar het projectmanagement plaatsvindt.

RailPool

RailPool is een locomotief leasebedrijf met een groot aantal locomotieven die te leasen zijn. Onder meer goederenvervoerders BLS Cargo en CrossRail maken gebruik van locomotieven uit de vloot van Railpool. Zo hebben ze onder meer Siemns Vectron locomotieven en oudere Traxx MS2 locomotieven in hun assortiment. De vloot van Railpool telt momenteel meer dan 400 railvoertuigen