Geen regionaal reisverbod in OV voor overlastgevers vanwege privacywetgeving

Op het traject tussen Arnhem en Doetinchem wordt gereden door zowel Arriva als Breng. (Foto: Rob Dammers)
Op het traject tussen Arnhem en Doetinchem wordt gereden door zowel Arriva als Breng. (Foto: Rob Dammers)

Vanwege privacywetgeving zal er voorlopig geen regionaal reisverbod worden ingevoerd voor overlastgevers in de trein, dat meldt RTV Oost. De provincies Overijssel en Gelderland hadden de ambitie om te experimenteren met een regionaal reisverbod om overlast in treinen tegen te gaan.

Op dit moment kunnen treinreizigers die zich misdragen al een reisverbod opgelegd krijgen. Echter, dit verbod is enkel van toepassing bij de vervoerder waarmee de persoon op dat moment reist. Dus als iemand zich bij Arriva misdraagt, dan geldt verbod niet bij NS. Dit is een nadeel voor stations waar meerdere vervoerders actief zijn. Zoals bijvoorbeeld op Zutphen waar zowel NS als Arriva en Blauwnet actief zijn.

Pilot Arnhem en Doetinchem

De pilot was bedoeld voor het traject tussen Arnhem en Doetinchem, waar Arriva en vervoerder Breng samen actief zijn. "Daardoor kunnen overlastgevers dus 'hoppen' tussen Arriva en Breng als ze bij één van de vervoerders een reisverbod hebben. Dat wilden we tackelen met het regionaal reisverbod", aldus een woordvoerder van Arriva.

Het probleem waardoor een regionaal reisverbod lastig op te zitten is ligt bij de persoonsgegevens. Staatssecretaris Heijnen schreef aan de Tweede Kamer dat het delen van persoonsgegevens gevoelig ligt op het gebied van privacy.

Woedend

De vakbond voor treinpersoneel BOA ACP heeft woedend gereageerd op deze beslissing. Vakbondsvoorzitter Richard Gerrits zegt: "Er wordt al ruim een jaar over deze proef gesproken. Ik snap niet dat het allemaal zolang moet duren voordat het kan." Volgens Gerrits blijft de overlast onverminderd groot. "Er zijn allerlei maatregelen genomen, maar er is nog steeds een toename van het aantal incidenten. Wij vinden het ongelooflijk dat de proef niet doorgaat. Dit komt het gevoel van veiligheid voor de reizigers ook niet ten goede."