Eurostar neemt biometrisch inchecksysteem officieel in dienst

De Eurostar neemt op London St. Pancras officieel een optioneel biometrisch scansysteem in dienst om reizigers mee te laten inchecken. (Foto: Treinenweb)
De Eurostar neemt op London St. Pancras officieel een optioneel biometrisch scansysteem in dienst om reizigers mee te laten inchecken. (Foto: Treinenweb)

Rezigers met de Eurostar kunnen vanaf nu ook gedeeltelijk inchecken met een biometrische gezichtsscan. Dat schrijft technologiewebsite Tweakers.net. De mogelijkhied is momenteel alleen te gebruiken op station Londen St. Pancras en is optioneel.

De dienst die SmartCheck genoemd wordt, wordt door iProov aangeboden en is vooralsnog enkel beschikbaar voor reizigers met een Business Premier-ticket of een Carte Blanche abonnement. Met het biometrisch inchecken kan de eerste paspoortcontrole naar verwachting van de Eurostar sneller plaatsvinden. De tweede daarop volgende paspoortcontrole van de Franse douane vindt nog wel op de reguliere manier plaats.

Werking van inchecksysteem

Reizigers die meer gemak willen hebben door biometrisch in te checken dienen via de iProov.me-app hun ticket, paspoort en gezichtscan in te sturen, zodat de check op het station plaats kan vinden. De Eurostar meldt dat de dienst aan de privacyregelementen voldoet. Alle gegevens die naar het paspoortcontrolesysteem worden doorgestuurd worden maximaal 48 uur bewaard nadat de reis volbracht is.

Het systeem is tussen eind 2021 en april 2022 beproefd op het Londense station, maar wordt nu officieel in gebruik genomen. Het is niet bekend wanneer de gezichtsscan ook mogelijk is bij andere tickets, of te gebruiken is op andere stations.