Replica-locomotief De Arend ontspoord in het Spoorwegmuseum

De replica van stoomlocomotief De Arend in het Spoorwegmuseum. (Foto: Eriksw )
De replica van stoomlocomotief De Arend in het Spoorwegmuseum. (Foto: Eriksw )

De stoomtrein De Arend is zaterdag ontspoord in het Spoorwegmuseum te Utrecht. De nostalgische replica van Nederlands tweede stoomlocomotief uit 1838 gleed bij de ontsporing te ver door. Hierdoor schoot hij van het breedspoor dat speciaal voor deze locomotief is aangelegd.

Seinwachter Marko van het Spoorwegmuseum heeft foto's van de ontsporing gedeeld op Twitter. Hij meldt dat de oorzaak het 'doorglijden op lage snelheid' is. Bij het incident lijkt de locomotief niet beschadigd geraakt en zijn er geen gewonden gevallen. Wel zal de Arend morgen niet meer rijden, waarschuwt Marko. Morgen zal ProRail ter plaatse komen om de locomotief weer te hersporen.

De Arend

In 1938 heeft de Centrale Werkplaats te Zwolle ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van de spoorwegen in Nederland een replica gebouwd. Van tweelingloc de Leeuw waren de originele tekeningen bewaard gebleven, waarmee een replica gemaakt werd van de Arend. De locomotief werd sindsdien vaak ingezet bij bijzondere evenementen.

De Arend is sinds 1953 opgenomen in de collectie van het Spoorwegmuseum in Utrecht. Op het terrein van het museum ligt sinds 2005 ook een stuk breedspoor van 1945 mm voor de locomotief. In het kader van het 175-jarig bestaan van de spoorwegen in Nederland is dit breedspoor op 19 juli 2014 op het spooremplacement verlengd. Dit breedspoor is grotendeels als drierailig spoor aangelegd en biedt de mogelijkheid bij bijzondere gelegenheden met het aanwezige breedspoormaterieel te rijden. De Arend is sinds 2005 op zijn vaste standplaats, met twee rijtuigen onderdeel van de attractie De Grote Ontdekking.

Elke maand in het zomerseizoen komt de Arend naar buiten waar deze onder stoom wordt gebracht, en enkele ritjes voor het aanwezige publiek rijdt. Dit jaar rijdt de Arend in de weekenden van 19 en 20 augustus, 16 en 17 september en op 7 en 8 oktober.

In een eerdere gemaakte video van Treinenweb.nl redacteur Ariën is de Arend te zien tijdens één van zijn ritten op het spooremplacement van het museum, waar de locomotief geen 'slippertje' gemaakt heeft.