Deutsche Bahn deelt toekomstvisie voor 2050 met vier extra hogesnelheidslijnen in Nederland

De Deutsche Bahn heeft een toekomstvisie voor 2050 gedeeld met vier extra hogesnelheidssporen naar Nederland. (Foto: Schnitzel_bank)
De Deutsche Bahn heeft een toekomstvisie voor 2050 gedeeld met vier extra hogesnelheidssporen naar Nederland. (Foto: Schnitzel_bank)

Een toekomstvisie van de Deutsche Bahn stelt voor dat er in 2050 vier extra hogesnelheidstreinen naar Duitsland komen. In de publicatie wordt er gesproken over de bestemmingen Breda, Tilburg, Eindhoven en de Wunderline tussen Bremen en Groningen.

Er wordt geadviseerd om ook de spoorlijn tussen Groningen en Bremen (Wunderline), Groningen en Lelystad (Lelylijn), Lelystad-Zwolle-Enschede en Utrecht-Arnhem om te bouwen naar hogesnelheidsspoor, meldt het AD.

De NS heeft laten weten dat ze de ambitie hebben om nieuwe hogesnelheidslijnen te onderzoeken, maar dat ze wel uitgebreid onderzoek willen doen. "In het kaartje wordt bijvoorbeeld geschetst dat in Nederland met snelheden van 300 kilometer per uur zal worden gereden. Wij spreken bij hogesnelheidslijnen over snelheden van 250 tot 300 kilometer per uur.", zegt een persvoorlichter. Momenteel wordt er op het Nederlandse spoor gemiddels 140 kilometer per uur gereden, waarbij dit in de toekomst omhoog gaat naar 160 kilometer per uur.

Met het toekomstbeeld dat de DB schetst wil de Duitse vervoerder zorgen dat alle sporen in Europa beter op elkaar aansluiten. Momenteel lopen alle sporen nog kris kras door elkaar, waarbij er verschillende standaarden gebruikt worden, zoals de beveiligingssystemen en verschillende soorten spanningen op de bovenleiding. Er wordt ook gesproken over 21.000 kilometer aan extra spoor wat er in Europa bij moet komen.