Renfe bestelt nieuwe treinen bij CAF

Een impressie van de nieuwe treinen voor Renfe.  (Foto: CAF)
Een impressie van de nieuwe treinen voor Renfe. (Foto: CAF)

Het Spaanse Renfe gaat zijn aankomende CAF Media Distancia vloot uitbreiden. Er volgt een extra bestelling van 32 treinstellen met een waarde van 190 miljoen euro. Deze extra treinen zullen in twee verschillende lengtes worden geproduceerd.

Het gaat om 24 treinstellen van drie delen, en 8 van vier delen. Volgens CAF maken de nieuw bestelde treinstellen deel uit van een optie voor 42 extra treinen uit het oorspronkelijke raamcontract. De Spaanse staatsexploitant kan indien nodig tot 10 extra treinstellen bestellen. Alle treinen hebben vergelijkbare specificaties en een topsnelheid van 200 kilometer per uur. Hoewel het niet genoemd wordt  zou het om een variant van de CAF Civity gaan, het platform waar ook de NS de SNG mee rijdt. De neus van de trein is dezelfde als die ook in Duitsland bij de VRR en NWL gaat rijden.

Bijzonder is de mogelijkheid van batterijpakketten waarmee de treinen kortstondig onder baanvakken zonder bovenleiding kunnen rijden, hoewel de fabrikant de treinen niet beschouwt als volwaardige batterijtreinen.

In totaal zal Renfe een vloot hebben van 60 nieuw gebouwde Media Distancia-treinen (middellange afstand) van CAF. Het gaat om 28 driedelige treinstellen die in december 2022 besteld zijn, en de genoemde 32 treinstellen in zowel een drie- als vierdelige configuratie die in juni 2022 besteld zijn.