Treinverkeer bijna overal weer hervat na herstel van spoor na zomerstorm Poly

Een SLT Sprinter op station Weesp. (Foto: Rob Dammers)
Een SLT Sprinter op station Weesp. (Foto: Rob Dammers)

Het treinverkeer in heel Nederland is weer bijna helemaal opengesteld na de zomerstorm Poly die woensdagmorgen een groot deel van het land teisterde. Op enkele trajecten wordt nog gewerkt aan herstel van de bovenleiding, maar naar verwachting zal het treinverkeer in de loop van de dag ook daar weer hervat kunnen worden.

Ook Arriva heeft de treindienst in Noord-Holland weer opgestart. Alleen bij Beverwijk en tussen Hoorn en Hoorn Kersenboogerd wordt nog hard gewerkt om de bovenleiding te repareren, meldt NS. Bij Hoorn zal het treinverkeer rond het middag uur weer worden opgestart, en bij Beverwijk zal dit nog wel tot ten minste 16:30 uur duren.

Zomerstorm Poly

De zomerstorm Poly die woensdag morgen over ons land trok, bleek volgens het KNMI zwaarder te zijn dan verwacht. Uiteindelijk hadden NS en ProRail het treinverkeer in Noord-Holland, Flevoland, Friesland, Groningen, Drenthe, delen van Overijssel en delen van Gelderland stilgelegd. Aanvankelijk meldde de NS dinsdag nog dat de planning was om enkel de dienstregeling in Noord-Holland uit te kleden. Uiteindelijk ging de NS vroeg in de morgen al op advies van de KNMI overstag om het treinverkeer in een groot deel van het land stil te leggen.

De storm heeft voor veel omgewaaide bomen gezorgd waardoor het spoor op vele plekken beschadigd raakte. De werkzaamheden voor het herstel zijn afgelopen woensdagmiddag gestart en ging de hele nacht door, zodat de NS op bijna alle trajecten weer treinen laat rijden rijden. Wel benadrukt een woordvoerder van de NS tegenover Nu.nl dat er mogelijk "hier en daar een trein uitvalt". Ook kunnen er te korte treinen rijden, of wordt er ander materieel als gebruikelijk ingezet.

Tijdens de storm werden er zeer zware windstoten gemeld, met recordsnelheid van 145 kilometer per uur. Er gold door de KNMI een code rood in Friesland, Flevoland, Noord-Holland en het IJsselmeergebied, en een code oranje in Groningen, Drenthe, Overijssel en Zuid-Holland.