Enkele treinen rijden weer na zomerstorm Poly

Een archieffoto van de ProRail Incidentenbestrijding. (Foto: Treinenweb)
Een archieffoto van de ProRail Incidentenbestrijding. (Foto: Treinenweb)

ProRail en NS houden er rekening mee dat de hinder van zomerstorm Poly nog de rest van de dag zal duren. Vanmorgen werd besloten om het treinverkeer in Noord-Holland, Flevoland, Friesland, Groningen, Drenthe, delen van Overijssel en delen van Gelderland stil te leggen vanwege de storm. Ook Arriva in Noord-Nederland rijdt niet.

Gezien de enorme windkracht en de omvang van het stormgebied wordt er verwacht dat het veel tijd kost om omgevallen bomen te verwijderen en sporen en bovenleiding te herstellen. Vanaf het begin van de middag gaat NS zogenaamde “schouwtreinen rijden”, meldt de ProRail. Machinisten rijden dan op lage snelheid over de gestremde spoorlijnen, om zo de staat van het spoor te inspecteren. Vanwege de veiligheid gebeurt dat zonder reizigers.

ProRail Incidentenbestrijding is in de regio's al volop bezig met het in beeld brengen van locaties en waar mogelijk wegzagen van takken en bomen. Zodra dat gebeurd is, en de eventuele schade hersteld is, kan de vervoerder op de herstelde spoorlijn geleidelijk het treinverkeer hervatten.

Raadpleeg de reisinformatie van jouw vervoerder om te weten wanneer en waar treinen weer rijden.

Update 17:10

De storm heeft aanzienlijke schade veroorzaakt, waardoor ProRail voorzichtig treinen laat rijden over de spoorlijnen om te beoordelen waar reparaties nodig zijn. Het herstelwerk op de Valleilijn van Connexxion (Amersfoort-Barneveld-Ede) is inmiddels afgerond en treinen kunnen daar weer rijden. Hetzelfde geldt voor de Vechtdallijn van Arriva tussen Emmen en Zwolle, en de lijn Zwolle-Enschede, waar Keolis (Blauwnet) de vervoerder is. De beperkingen voor treinverkeer zijn voornamelijk in Noord-Nederland merkbaar.

Ook hebben de incidentbestrijders van ProRail te voet het spoor van de Hanzelijn geïnspecteerd en de ravage opgeruimd. Ze kwamen onder andere een dak van een vrachtwagen tegen dat op het spoor was geblazen.

Update 19:56

Op de spoorlijn Zwolle – Kampen heeft Keolis de treindienst ook weer opgestart nadat het spoor hier opgeruimd is.

De NS is de dienstregeling geleidelijk aan opstarten op verschillende trajecten, waaronder Amsterdam – Schiphol, Amsterdam – Rotterdam via HSL, Amsterdam – Utrecht, Amsterdam – Hilversum, Utrecht – Amersfoort en Den Helder - Alkmaar. Op deze trajecten zullen er weer langzaamaan treinen gaan rijden. Deze treinen worden ook wel 'thuisbreng-treinen' genoemd, omdat ze voornamelijk bedoeld zijn om gestrande reizigers weer op hun bestemming te krijgen. Reizigers wordt geadviseerd om de reisplanner te raadplegen.

Voor trajecten waar geen treinen rijden, worden reizigers aangeraden om alternatieve reismogelijkheden te zoeken. NS-reizigers die vanochtend op pad gingen en vanwege de storm extra kosten moesten maken om thuis te komen, hebben recht op compensatie. Ze kunnen hiervoor vanaf donderdag 6 juli terecht via de website van NS.

Ook morgenochtend zal er nog beperkt treinverkeer naar Noord-Nederland zijn, waarschuwt NS.

Update: 01:18

Ook de regionale- en goederenvervoerders hebben volgens ProRail hinder ondervonden door storm Poly. Na inspecties, herstel- en snoeiwerkzaamheden rijden de regionale lijnen overal weer, inclusief Leeuwarden. Alleen bij Groningen gelden beperkingen vanwege schade aan de bovenleiding. Groningen-Roodeschool en Groningen-Delfzijl zijn wel weer per trein bereikbaar.

Vanwege reparatie aan bovenleidingen tussen het opstelterrein De Vork nabij Groningen Europapark rijden er tot morgenvroeg geen treinen tussen Groningen-Eemshaven; Groningen-Delfzijl; Groningen-Winschoten/Weener; Groningen-Veendam. Waar mogelijk zet Arriva we bussen in.