AKO-winkels op stations worden Bruna-winkels

Een Bruna-filiaal in Utrecht. (Foto: Luctor IV)
Een Bruna-filiaal in Utrecht. (Foto: Luctor IV)

Op veertien stations worden AKO-winkels omgebouwd tot Bruna-winkels. Dat meldt de NS donderdag. Reizigers kunnen daar terecht voor onder andere boeken, tijdschriften, schrijfwaren, speelgoed en cadeauartikelen.

Door een aflopende huurovereenkomst was NS op zoek naar een opvolger voor de leeswinkels. Voor de overige dertien AKO-winkels gaat NS per station op zoek naar een nieuwe invulling. Uit een marktaanvraag is het voorstel van Audax met de Bruna-winkels als beste beoordeeld.

Femke Woudstra, directeur Stationsmanagement & Exploitatie bij NS: "Reizen met de trein en lezen horen bij elkaar. Al ruim 100 jaar worden er kranten verkocht op het station. Terwijl de trein je naar je volgende bestemming brengt, heb je als reiziger de tijd voor een roman, puzzelboekje of je favoriete tijdschrift. Wij zijn daarom blij dat we onze langdurige samenwerking met Audax, die nu de AKO-winkels exploiteren, op veertien stations kunnen voortzetten."

Geen rookwaren

De Bruna-winkels worden speciaal samengesteld voor de stationsbezoeker. Voor de forens met haast komt er een zelfscankassa, maar er is ook genoeg te ontdekken voor wie meer wachttijd heeft. De Bruna-winkels zullen in tegenstelling tot de AKO-winkels geen rookwaren verkopen. NS sluit namelijk geen nieuwe contracten meer met huurders die rookwaren op het station willen aanbieden. Met de komst van de Bruna-winkels zetten wij weer een stap naar een rookvrij station. Ter vervanging van rookwaren komt er meer ruimte voor producten als cadeaus en reisbenodigdheden.

Ombouw en nieuwe invulling

De veertien AKO-winkels, die in 2024 worden omgebouwd, zijn gevestigd op stations Amersfoort, Amsterdam Amstel, Amsterdam Bijlmer ArenA, Amsterdam, Amsterdam Sloterdijk, Arnhem, ’s-Hertogenbosch, Eindhoven, Haarlem, Leiden, Maastricht, Nijmegen, Utrecht en Zwolle.

Dertien AKO-winkels op stations Alkmaar, Almere Centrum, Den Haag HS, Dordrecht, Deventer, Enschede, Heerlen, Hilversum, Leeuwarden, Rotterdam Alexander, Schiedam Centrum, Tilburg en Zaandam zullen door de aflopende huurovereenkomst eind dit jaar sluiten. NS zoekt hiervoor per station een passende nieuwe invulling, waarbij we rekening houden met de wensen van reizigers en ander winkelaanbod op het station.