ProRail start bouw van nieuwe fietsenstalling in Dordrecht

 (Foto: ProRail)
(Foto: ProRail)

ProRail begint vandaag met de bouw van de nieuwe fietsenstalling aan de achterkant van station Dordrecht. Regiodirecteur Helga Cuijpers geeft samen met wethouder Rik van der Linden en provinciebestuurder Frederik Zevenbergen het startsein. Begin 2024 moet de stalling ruimte bieden aan 2000 fietsen.

Met de bouw van de megastalling moet het voor mensen aantrekkelijker worden om de fiets en trein te pakken in plaats van de auto. Bovendien is het grote aantal wild geparkeerde fietsen de gemeente een doorn in het oog, en met name vanwege de opknapbeurt van het nabijgelegen park.

Nieuwe entree

De nieuwe stationsentree zal plek krijgen voor ruim 2.000 fietsen die verdeeld kunnen worden over twee verdiepingen. Op de begane grond kunnen treinreizigers in, uit en overstappen. Ook komen hier fietskluizen en stallingsplaatsen voor brommers en bak- en kratfietsen, plus de mogelijkheid voor een toekomstige stationswinkel met opslagruimte. Op de tweede verdieping kunnen de meeste fietsen gestald worden, zo'n 1.700 stuks.

De nieuwe stalling krijgt een open en uitnodigende uitstraling. Reizigers hoeven straks niet lang te zoeken waar ze hun fiets kunnen stallen doordat ze straks op borden kunnen zien welke rekken nog vrij zijn. In het glazen dak zijn zonnecellen opgenomen, zodat het station kan voorzien in de eigen energiebehoefte.

Met de bouw door aannemersbedrijf Hegeman is een bedrag van vijf miljoen euro gemoeid. De stalling met een glazen dak is ontworpen door Paul van de Ree, die eerder ook de spoorbrug tussen Dordrecht en Zwijndrecht bedacht. Het project wordt gefinancieerd door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de gemeente Dordrecht, Drechtsteden en provincie Zuid-Holland.