FNV trekt aan bel bij NS om geluidsoverlast bij machinisten
Vakbond FNV trekt aan de bel bij NS en eist maatregelen vanwege geluidsoverlast bij machinisten. In een brief schrijft de vakbond dat iedere machinist die dat wil binnen twee maanden op maat gemaakte oordoppen moet krijgen en dat het lawaai in de trein moet worden teruggedrongen. Ook wordt er gevraagd om onderzoek te doen naar gezondheidsschade onder het personeel door geluidsoverlast.
Op verzoek van FNV heeft de Nederlandse Arbeidsinspectie in 2022 onderzoek verricht naar geluidsoverlast die machinisten zouden ervaren. Volgens de vakbond heeft dit onderzoek niet geleid tot verdere handhaving, maar bleek er wel een behoefte aan een gezondheidsonderzoek.
Enquête
De vakbond heeft besloten een enquête onder machinisten te houden. De resultaten hebben de bond naar eigen zeggen "geschokt". FNV concludeert dat gehoorschade buitengewoon veel voorkomt onder machinisten. Uit de enquête blijkt bijvoorbeeld dat 35 procent van de ondervraagden tijdens een keuring te horen heeft gekregen dat ze een lawaai-dip in het gehoor hebben. Daarnaast wordt 13 procent gewaarschuwd dat ze mogelijk afgekeurd zullen worden vanwege gehoorschade.
Bijna de helft van de machinisten geeft aan dat ze na een rit regelmatig last van tinnitus te hebben, dit is een piep of een ruis die ze horen vanuit het oor. Van deze groep geeft 86 procent aan dat er voorafgaand aan deze symptomen te veel lawaai in de cabine was. Dit suggereert sterk dat het hoge percentage tinnitusklachten verband houdt met het werk. Hoewel een lawaaidip in verband wordt gebracht met een groter aantal (ernstigere) tinnitusklachten, is het niet noodzakelijk voor het ontwikkelen van deze klachten onder machinisten. Deze bevindingen zijn vermeld in de brief aan de NS. Waarvan de bond hoopt dat de NS dit op zal pakken.
Volgens de vakbond blijkt uit haar onderzoek dat machinisten worden blootgesteld aan een te hoog niveau van schadelijk geluid. De autieve klachten zoals gehoorverlies, tinnitus en hyperacusis zouden kunnen leiden tot concentratieverlies, hoofdpijn, en slaapproblemen.
Het AD meldt dat NS een woordvoerder heeft die aangeeft dat het bedrijf op de hoogte is van de eisen van FNV. "Vanzelfsprekend nemen we de werkomstandigheden van onze collega’s zeer serieus. Het eerdere onderzoek van de inspectie gaf geen reden tot vervolgonderzoek. We zullen met de FNV in gesprek gaan over hun brief."