Treinverkeer rondom Amsterdam weer opgestart

Het treinverkeer rondom Amsterdam is maandag omstreeks 09:00 uur weer opgestart. (Foto: Treinenweb)
Het treinverkeer rondom Amsterdam is maandag omstreeks 09:00 uur weer opgestart. (Foto: Treinenweb)

Spoorbeheerder ProRail meldt dat vanaf 09.00 uur het treinverkeer rondom Amsterdam weer is opgestart. Er wordt wel gevraagd aan reizigers om  rekening te houden dat er de rest van de ochtend nog verstoringen zullen zijn, zoals kortere treinen dan gepland, en dat de treinen wellicht nog niet zijn schoongemaakt. In de rest van het land rijden de treinen zo veel als mogelijk volgens dienstregeling.

Spoorbeheerder ProRail en NS vinden dit alles erg vervelend voor reizigers en vervoerders. Ze raden reizigers aan de reisplanner te raadplegen voor het meest actuele reisadvies. Ze betreuren het dat we vannacht veel reizigers niet thuis hebben kunnen brengen en dat zij op het station hebben moeten overnachten. "Dit is niet wat reizigers van ons mogen verwachten. Onze focus ligt op het zorgen dat gestrande reizigers goed thuiskomen.", meldt de NS.

Ondertussen doet ProRail onderzoek om de oorzaak van de storing te achterhalen, deze is nog niet bekend.

Verstoring

Op zondagmiddag ontstond er een storing in de Amsterdamse verkeersleidingspost van ProRail, die 's avonds werd verholpen. Echter keerde de storing weer terug en moest het treinverkeer rondom Amsterdam opnieuw worden stilgelegd.

ProRail heeft echter succesvol de Amsterdamse systemen kunnen omleiden via Utrecht, waardoor het treinverkeer kon worden hervat. ProRail is momenteel nog bezig met het onderzoeken van de oorzaak van de problemen in de verkeersleidingspost in Amsterdam.

Gestrande reizigers

Als gevolg van de verstoring zijn honderden reizigers gestrand in Rotterdam, Utrecht en Amsterdam als gevolg van een treinstoring. Ongeveer 150 concertbezoekers hebben noodgedwongen de nacht van zondag op maandag doorgebracht in de Ziggo Dome in Amsterdam. Bezoekers van de optredens van Harry Styles in de Johan Cruijff ArenA en Ghost in AFAS Live die vanwege de omvangrijke treinstoring niet naar huis konden, werden daar opgevangen. Ook heeft Treinenweb zondagavond een gestrande reiziger in Rotterdam gesproken. Die heeft uiteindelijk zijn onderdak bij een vriend kunnen vinden, om vandaag weer richting Alkmaar terug te reizen.

Na afloop van de shows kwamen ongeveer vijf- tot zeshonderd mensen naar de Ziggo Dome. Een aantal van hen slaagde er gedurende de nacht in alternatief vervoer te regelen. Ongeveer 150 mensen moesten echter blijven overnachten, waarvoor er slaapzakken werden geregeld. Concertorganisator Mojo is blij dat ze "zo snel" noodopvang konden opzetten. Inmiddels heeft iedereen de Ziggo Dome verlaten zodat er een nieuw concert kan worden voorbereid.

Ook op Utrecht Centraal strandden ook enkele honderden reizigers. Een woordvoerder van Veiligheidsregio Utrecht meldt dat er nachtopvang is geregeld voor deze mensen. Een aantal reizigers op deze locatie slaagde er na enige tijd in alternatief vervoer te regelen. Honderdtachtig mensen slaagden hier niet in en konden terecht op een nachtopvanglocatie in de Jaarbeurs, gelegen vlak bij het station. Hier werd er voor bedden en eten en drinken gezorgd. In de loop van de ochtend konden de gestrande reizigers weer hun weg vervolgen.