European Sleeper rijdt eerste proefrit met nachttrein

 (Foto: European Sleeper)
(Foto: European Sleeper)

De European Sleeper nachttrein heeft maandag zijn generale proefrit gemaakt voordat deze aanstaande donderdag 25 mei in de officiële dienst zal komen. De nachttrein rijdt straks drie keer in de week heen en weer tussen Brussel - Amsterdam - Berlijn.

Met tien minuten vertaging kwam de proeftrein rond 06:41 Amsterdam Centraal binnenrollen. De trein was tijdens de proefrit voorzien van twee slaaprijtuigen, vijf couchette rijtuigen en twee zitrijtuigen. Het is niet bekend of er tijdens de proefritten ook proefpersonen in de trein meereden.

De eerste rit zal zijn vanaf Berlijn naar Brussel, op 26 mei zal de trein voor het eerst vanuit België en Nederland vertrekken. De rit zal worden gereden door Train Charter Services, die ook de Dinner Train en de Greencitytrip rijdt. Het bedrijf heeft inmiddels een licentie om onder hun vlag ook in België te mogen rijden. De locomotieven zullen bij Lineas vandaan komen waar het bedrijf nauw verbonden mee is.

Dienstregeling

Vanaf straks op maandag, woensdag en vrijdag zal de nachttrein naar Berlijn vertrekken vanuit Brussel. European Sleeper hoopte oorspronkelijk om de trein rechtstreeks naar Praag te laten rijden, maar vanwege beperkte treinpaden bij de Duitse spoorbeheerder DB Netz voor het jaar 2023 is deze bestemming uitgesteld tot 2024. De trein stopt op de tussengelegen stations: Antwerpen, Roosendaal, Den Haag HS, Rotterdam, Amsterdam, Deventer, Bad Bentheim en Berlijn.

De trein vanaf Brussel Zuid/Midi vertrekt om 19:22 uur en maakt onderweg stops, waaronder Antwerpen Centraal, Roosendaal (20:42), Rotterdam Centraal (21:18) en Amsterdam Centraal (22:28). De aankomsttijd in Berlijn is om 6:48 uur. In Berlijn is er een handige aansluiting op de trein naar Praag, die rond 7:15 uur vertrekt.

De nachttrein vanuit Berlijn naar Nederland en België vertrekt op zondag, dinsdag en donderdag. Het vertrek vanuit Berlijn Hbf is om 22:56 uur, en de trein arriveert in Amsterdam Centraal in de vroege ochtend om 6:31 uur. Rotterdam wordt een uur later bereikt, en om 9:27 uur komt de trein aan in Brussel. Helaas zal de trein geen stop maken in Amersfoort en Den Haag HS, omdat ProRail geen beschikbare spoorruimte meer heeft op die locaties.

Prijzen

Een plekje in het couchetterijtuig is beschikbaar vanaf 79 euro. Een slaaprijtuig zal 109 euro kosten. Een plek in het zitrijtuig kost 49 euro.