Provincies sturen brandbrief aan Tweede Kamer tegen verschraling van openbaar vervoer
Twaalf provinciebesturen in Nederland slaan alarm in een brief aan de Tweede Kamer fractievoorzitters over het schrappen van buslijnen en ander openbaar vervoer. Ze vragen om 1 miljard euro om het verschralen van de dienstregeling te voorkomen.
Als het kabinet niet binnen de komende drie jaar meer geld beschikbaar stelt, zal de situatie ernstiger worden volgens het Interprovinciaal Overleg, schrijft het DvhN.
Verschraling openbaar vervoer
Sinds 2019 is de dienstregeling van bus en trein in het hele land met 10 tot 15 procent verminderd, terwijl de kosten van het openbaar vervoer aanzienlijk zijn gestegen. Sinds de coronacrisis heeft het openbaar vervoer een stevige deuk opgelopen. Dit jaar zijn de prijzen voor tickets met 7 procent gestegen en er wordt verwacht dat ze volgend jaar met meer dan 11 procent zullen stijgen.
De provincies stellen dat een verslechtering van het openbaar vervoer schadelijk is voor de gehele samenleving. Het heeft niet alleen negatieve gevolgen voor miljoenen reizigers, maar het brengt ook diverse doelen op het gebied van wonen, klimaat, energie, onderwijs en werk in gevaar. Daarnaast wordt de toegankelijkheid van onderwijs en werk erdoor verminderd.
"We zijn steeds minder met elkaar verbonden. Gaat het slecht met het OV, dan gaat het slecht met Nederland", schrijven de twaalf provinciebestuurders in de brandbrief.
Kabinet: Geen geld voor steun
De provincies en OV-bureaus hebben samen met het ministerie plannen opgesteld om de achteruitgang te beperken. Echter, het kabinet heeft aangegeven dat er geen financiële middelen beschikbaar zijn. Zowel minister Mark Harbers als staatssecretaris Vivianne Heijnen hebben herhaaldelijk aan de Tweede Kamer laten weten dat er geen extra geld beschikbaar gesteld kan worden.