Connexxion Flirt-3

Klik hier voor het overzicht van de treinstelnummers

Voor versterking op de Valleilijn tussen Amersfoort en Ede-Wageningen heeft Connexxion twee FLIRT-3 treinen aangeschaft. Deze zijn qua bouw zo goed als gelijk aan de FLIRT-treinen van Syntus en komen uit hetzelfde fabricage-proces. De trein is geassembleed in het Zwitserse Bussang.

De Connexxion FLIRT-treinstellen bestaan uit drie rijtuigen die bij de bakovergangen opgelegd zijn op Jacobsdraaistellen. Hierdoor hebben deze treinstellen brede bakovergangen en een lage vloer, zoals ook gebruikelijk is bij metro's en trams. Het ruime zicht door het gehele treinstel moet in combinatie met de aanwezige camera's een gevoel van veiligheid opleveren. De vloerhoogte is met 780 mm precies gelijk aan de hoogte van de meeste perrons.

Beide stellen zijn op 13 september  2017 het land binnengekomen en worden sinsdien voorbereid op de inzet die vanaf eind 2017 of begin 2018 plaats zal vinden.

Faciliteiten

De stellen voor deze consessie krijgen onder meer usb-oplaadpunten met een normaal stopcontact voor het opladen van mobiele apparaten en goed zichtbare reisinformatieschermen. De stellen zijn voorzien van een lage vloer, uitschuiftreden en een rolstoelvriendelijk toilet om het reizen voor mensen met een fysieke beperking makkelijk te maken. Ook is er voor deze groep mensen een Call-for-aid knop, om in geval van hulp contact te zoeken met de machinist.

Inzet

De lijnen waar deze trein vanaf dienstregeling 2018 en in Nederland gaat rijden zijn:

  • Amersfoort - Ede-Wageningen
  • Amersfoort - Barneveld-Zuid
Laatste update: 26 okt 2020 om 21:55