Breng GTW

Klik hier voor het overzicht van de treinstelnummers

In totaal zijn 9 treinstellen besteld, ten behoeve van de concessie van de Stadsregio Arnhem Nijmegen onder de formule Breng. Deze treinen worden ingezet tussen Arnhem en Doetinchem. Op 14 juli 2011 werd bekend dat de concessie aan Hermes werd gegund. Deze order van 9 stellen is een door vervoerder Arriva gedane optie bij Stadler Rail bij de bestelling van materieel voor de concessie Achterhoek, na overleg met de Stadsregio Arnhem - Nijmegen. In afwijking van andere aanbestedingen van concessiegebieden in het openbaar vervoer, wordt voor de treindienst een specifiek treintype voorgeschreven. Vervoerders mogen geen ander materieel bestellen.

De stellen zijn ondergebracht in de 5000-serie van Connexxion, waarin ook de sneltrams van Utrecht en de Protosstellen van de Valleilijn zijn ondergebracht. Ze hebben de nummer 5041-5049 gekregen en hebben een kleurstelling die overeenkomt met de blauwe streekbussen die ook in het concessiegebied rijden en kennen een 2 + 2 opstelling. Door toepassing van meer beenruimte in de coupe opstelling werden vier ramen in het lagevloer deel groter en het vijfde raam kleiner. Een toilet is niet aanwezig. De treinstellen zijn tussen september en december 2012 geleverd. De treinen kunnen technisch tot vier treinstellen worden gekoppeld, maar de concessie-eisen schrijven geen langere diensttreinen voor dan 3 treinstellen. Deze stellen zijn door Stadler Rail in Siedlce (Polen) gebouwd.

Constructie, uiterlijk en techniek

Het treinstel is opgebouwd uit een aluminium frame met een frontdeel van glasvezelversterkte kunststof. Het treinstel heeft een lagevloerdeel. Het treinstel heeft twee dieselmotoren van Deutz type TCD 16.0 V8. Een dieselmotor drijft een dynamo met een elektromotor aan. Deze dieselmotoren voldoet aan de Euro 3b-norm.

Het uiterlijk van de trein vormt zich voornamelijk met met vis-á-vis geplaatste stoelen, welke ind e tweede klas blauw en rood gestreept zijn. Voor actuele reisinformatie is er in de wanden een scherm aangebracht die afwisselend reisinformatie en laatste nieuwsberichten toont.

Op de motorwagen van de treinen zijn aan de buitenlant diverse portretten aangebracht van willekeurige mensen, met het opschrift "Breng me naar...", gevolgd door een bestemming, zoals bijvoorbeeld 'school', of 'mijn vriendinnen'.

Inzet bij Veolia

In verband met materieelschaarste zijn sinds september 2015 twee treinstellen, de 5045 en 5046, verhuurd aan Veolia Transport Nederland. Zij rijden op de Maaslijn Nijmegen - Venlo - Roermond.

Laatste update: 18 jan 2016 om 16:25