Stuurstand-rijtuig BDs

De werkplaats van Nedtrain in Haarlem heeft vanaf het jaar 2003 22 voormalige IC rijtuigen type BKD omgebouwd tot stuurstandrijtuigen voor het binnenlandse verkeer. Van de BKD’s worden aan de bagage-/keukenruimte zijde 8 meter afgehaald. Vervolgens werd het chassis verlengd en een in Tsjechië geprefabriceerde kop inclusief zijwanden op het chassis geplaatst.

Hiermee onstond een stuurstand waarmee de gehele trein te bedienen is vanaf de cabine. Het voordeel is dat er geen dubbelle locomotieven aan eiden zijden van de trein benodigd zijn om de trein vooruit te trekken, of een enkele locomotief die bij het kopmaken op een station weer om moet rijden, wat extra tijdsverlies oplevert.

In tegenstelling tot de geel/rode Benelux-versie, zit de machinist in het midden waardoor de middenstijl is vervallen. Tevens zijn de omgebouwde BDs-en gelijk voorzien van een baanruimer en zijn ze in het geel/IC blauw afgeleverd. De eerste is in 2003 afgeleverd.

De treinen hebben tot 2014 dienst gedaan op onder andere de IJssellijn tussen Zwolle en Roosendaal en tot 2009 als de intercity naar Maastricht/Heerlen. Later zijn ze vanaf eind 2015 te vinden op de HSL-lijn als extra rijtuig ter versterking. De mogelijkheid om de cabine te gebruiken is vervallen doch de cabine nog wel aanwezig is. De stuurstand-rijtuigen zelf zijn niet in staat om in combinatie met een TRAXX te kunnen rijden, mits de stuurstand als normaal gesleept rijtuig dient.

Proef met TRAXX besturing

Bij wijze van proef zijn er in 2015 twee BDs stuurstanden in Haarlem omgebouw om met een TRAXX te kunnen communiceren. Het project is uiteindelijk afgeblazen omdat de ombouw te complex bleek en tevens te duur werd. Bij het project is de gehele indeling van de stuurtafel aangepast met een nieuwe indeling. Als vervanging van de mogelijkheid om de trein vanaf twee kanten te kunnen besturen is er uiteindelijk door de directie van NS besloten om een vervolgorder te starten voor de nieuwe TRAXX-locomotieven bij Bombardier in Kassel (Duitsland). Deze zijn inmiddels geleverd.

 

Laatste update: 16 apr 2023 om 20:31