Koninginnedag 2011

Op 30 april 2011 is het weer zover: Het is weer Koninginnedag.
In diverse grote steden zal weer de nodige gezelligheid te vinden zijn en de vele festivals, waaronder het jaarlijkse 538-festival op het Amsterdamse Museumplein, ook zal de koninklijke familie het Limburgse Thorn en Weert aan doen.

Voor deze dag heeft de NS de treindienstregeling weer aangepast om net zoals voorgaande jaren weer een grote capaciteit aan feestgangers te kunnen vervoeren. Deze wijzigingen zijn inmiddels al in de reisplanner van de NS verwerkt als men als datum 30 april kiest.
Daarom wordt er aangeraden om voor vertrek de juiste dienstregeling op te zoeken, er zijn treinen die extra stoppen of niet zullen rijden.

Om alles in goede banen te leiden op deze dag zijn er een aantal regels en veranderingen die gelden op Koninginnedag:

 • Alcoholverbod
  In alle treinen en op alle stations in Nederland geldt een alcoholverbod. Dit verbod houdt in dat je geen alcoholhoudende drank mee mag nemen. Daarom wordt er op en rond de stations geen alcohol verkocht. Deze maatregel geldt vanaf 29 april 19.00 uur tot 1 mei 07.00 uur.
   
 • Bagagekluizen
  De bagagekluizen van Amsterdam Centraal, Amsterdam Amstel en Haarlem zijn uit veiligheidsoverwegingen gesloten vanaf 29 april 19.00 uur tot 1 mei 7.00 uur.

Voor de goede doorstroom van de mensen in de grote stede is hieronder een opsomming geplaatst van welke evenementen op deze feestdag goed bereikbaar zijn, en via welke weg. De steden die het interessantste zijn noemen we hieronder even op.

Amsterdam

Radio 538 op station Amsterdam Zuid
Koninginnedag Amsterdam begint dit jaar al op het station van Amsterdam Zuid. De dj's van Radio 538 heten je van harte welkom op dit station. Dus wil je naar het Museumplein voor het Radio 538 feest? Stap dan uit op station Amsterdam Zuid. Hieronder vindt je nog een aantal tips voor je reis naar Amsterdam.

Via Amsterdam Centraal soms langer onderweg
Op station Amsterdam Centraal wordt het op Koninginnedag heel druk. Afhankelijk van uw doel in Amsterdam adviseren wij je op een ander station uit te stappen. Hieronder zie je onze reisadviezen.

Naar de binnenstad?
Vanuit de richting Utrecht kan je het beste uitstappen op station Amsterdam Amstel. Op vertoon van je geldige NS-vervoerbewijs kan je zowel heen als terug gratis met de metro naar de binnenstad reizen.

Naar het Museumplein of het Vondelpark?
Reis je via Haarlem of kom je uit Noord-Holland? Stap dan uit op station Amsterdam Sloterdijk. Vanaf daar mag je zowel heen als terug gratis gebruik maken van de metro naar Amsterdam Zuid.
Vanuit Utrecht, Schiphol, Almere en Hilversum/Amersfoort stap je het beste uit op station Amsterdam Zuid. Het plein en park bevinden zich op loopafstand van het station.

Aanpassingen dienstregeling rond Amsterdam
Op 30 april rijden wij een aangepaste dienstregeling rond Amsterdam. De internationale treinen rijden niet via Amsterdam Centraal, maar vanaf de stations Schiphol, Utrecht Centraal en Amersfoort. Kijk voor meer informatie over internationale treinen op de site van NS Hispeed.

Eindhoven

Activiteiten en muziek
In Eindhoven worden er op 30 april in de hele stad activiteiten georganiseerd en kan je genieten van muziek vanaf diverse podia. Gerenommeerde artiesten zorgen die dag voor veel gezelligheid in de binnenstad van Eindhoven. Kijk op de website van Oranje de gekste voor het volledige programma.

Met de trein naar Eindhoven
De meeste festiviteiten vinden plaats op loopafstand van het station Eindhoven. Het wordt die dag heel druk in Eindhoven. Voor een goede doorstroming raden we je aan om het station via de bus-zijde (Neckerspoel) te verlaten. Vanuit de stad weer terug naar het station neem je de ingang aan de centrumzijde. De route wordt aangegeven met speciale bewegwijzering.
Voor de activiteiten op StrijpS reis je het best naar station Eindhoven Beukenlaan.

Weert en Thorn

De Koninklijke familie zal dit jaar de plaatsen Weert en Thorn gaan bezoeken.
In Thorn start het programma om 10.00 uur. Meer informatie over dit bezoek vindt u op de website van Koninginnedag in Thorn.
In Weert beginnen de Koningin en haar familie rond 12.00 uur aan de traditionele wandeling door het centrum van de stad. Het begin van de route is op de Kasteelsingel tegenover het Stadspark. Vindt u geen goede plek langs de route, dan kunt u het bezoek volgen via grote TV-schermen op vier pleinen in de stad. Kijk voor meer informatie over de verschillende feestlocaties, het programma, de wandelroute en de bereikbaarheid op de website van Koninginnedag in Weert.

Bereikbaarheid Weert en Thorn
Weert is goed bereikbaar met de trein en de meeste festiviteiten vinden plaats op loopafstand van het station. Kijk voordat u op reis gaat op de NS Reisplanner want de treinen rijden op Koninginnedag op sommige trajecten volgens een aangepaste dienstregeling.
Thorn heeft geen station. Wilt u met het openbaar vervoer naar Thorn dan kunt u het best met de trein naar Roermond. Vanaf station Roermond reist u dan verder met de lijnbus naar Thorn.

Oranjevrijmarkt in Weert op zondag 1 mei
De traditionele oranjevrijmarkt zal plaatsvinden op zondag 1 mei in plaats van Koninginnedag. Deze markt wordt gehouden langs de singels en dus niet in de winkelstraten in verband met andere activiteiten in de binnenstad. In overige steden waar wel een vrijmarkt gehouden wordt zal deze wel op Koninginnedag plaatsvinden.

Den Haag

In den Haag vinden de meeste Koninginnedag activiteiten plaats op Koninginnenach, de avond en de nacht voor 30 april. Dit jaar vindt u op 7 pleinen in de binnenstad podia met elk zijn eigen muziekstijl. Voor meer informatie over de artiesten en de locaties kunt u kijken op website .

Extra stops en extra treinen
Tussen 20.15 en 00.15 uur stoppen de Intercity's Utrecht Den Haag ook in Zoetermeer. Tussen 20.00 en 0.00 uur stoppen de Intercity’s Den Haag HS ook in Delft

Extra treinen vanaf Den Haag.

 • 4 x per uur een trein naar Rotterdam (stopt ook in Delft).
 • 4 x per uur een trein op het traject Rotterdam, Delft, Den Haag HS, Leiden, Amsterdam en Utrecht.
 • 4 x per uur een stoptrein tussen Den Haag en Leiden (stopt op alle tussengelegen stations).
 • 2 x per uur een rechtstreekse trein tussen Den Haag en Utrecht (stopt op alle tussengelegen stations)

De treinen naar onderstaande richtingen hebben op de avond van 29 april een vast vertrekspoor vanaf station Den Haag Centraal

 • Richting Leiden/Amsterdam spoor 6 en 7
 • Richting Rotterdam spoor 2 en 3
 • Stoptrein richting Utrecht spoor 5

Utrecht

Koninginnedag in Utrecht begint al in de avond en nacht vóór 30 april. In de binnenstad vind je de bekende vrijmarkt en muziek vanaf diverse muziekpodia. Kijk voor meer informatie op de website van Koninginnedag Utrecht.

Aangepaste dienstregeling, extra stops en extra treinen
Er zullen extra stoptreinen rijden tussen Utrecht en Den Haag. De nachttreinen tussen Amsterdam en Utrecht maken extra stops. Kijk voordat u op reis gaat op de NS Reisplanner want de treinen rijden op Koninginnedag op sommige trajecten volgens een aangepaste dienstregeling.

Arnhem

Ook het centrum van van Arnhem zal op Koninginnedag en de nacht ervoor weer in gezellige sfeer zijn. Vanaf verschillende podia in de stad kunt u genieten van diverse optredens. Het grootste podium is te vinden op de Markt. De traditionele Koninginnemarkt is op het Kerkplein. Meer informatie over het programma en de diverse locaties kunt u vinden op de website van Koninginnedag Arnhem.

Extra treinen
In de nacht van vrijdag 29 op zaterdag 30 april vertrekt vanaf station Arnhem een extra stoptrein

 • Richting Zutphen om 02.40 uur
 • Richting Nijmegen om 02.36 uur

Op zaterdag 30 april vertrekken er 's avonds vanaf station Arnhem extra Sprinters en Intercity's

 • Richting Nijmegen om 22.09, 23.09, 00.09 en 00.39 uur
 • Richting Zutphen om 21.53, 22.53, 23.53, 00.53, 01.40 en 02.40 uur
 • Richting Utrecht om 02.45 uur

We wensen jullie veel plezier op deze dag.

 

Datum: za 30 apr 2011