NS rijdt Keti Koti trein

 (Foto: NS)
(Foto: NS)

Maandag 1 juli vertrekt van station Vlissingen voor het eerst een NS-trein in het teken van Keti Koti. Marciano Stella, Roland de Rooij, Ericson Kirindongo en Marcel Everduim werken binnen NS al jaren aan het verhaal en de zichtbaarheid van Keti Koti, en besloten dit jaar in samenwerking met hun werkgever NS een speciale trein te laten rijden.

Dienstregeling

De trein vertrekt op maandag 1 juli tijdens Keti Koti om 11:21 vanaf station Vlissingen en rijdt volgens dienstregeling via Roosendaal (vertrek 12:30), Rotterdam (13:08), Haarlem (14:10) en tussengelegen stations naar station Amsterdam Centraal (aankomst 14:25). Aanmelden is niet nodig, iedereen is welkom en dient een geldig vervoersbewijs te hebben.

Keti Koti

Het personeel van de Keti Koti-trein bestaat onder meer uit de nakomelingen van tot slaaf gemaakten. Zij nemen de reizigers aan boord mee in hun gevoel en beleving bij deze bijzondere dag. Met lekker eten, klederdracht en muziek kunnen reizigers die dat willen hierover met ze in gesprek.

De geschiedenis van de slavernij had ook invloed op de NS. Een aantal voormalig slavenhouders heeft in 1863 een deel van hun compensatie die ze kregen vanwege de afschaffing van de slavernij, geïnvesteerd in de Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen. NS is in 1938 ontstaan uit een fusie tussen die maatschappij en de Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij.