Open dag oude station Houten

Het historische station van Houten, na de verhuizing in 2007. (Foto: Apus)
Het historische station van Houten, na de verhuizing in 2007. (Foto: Apus)

Tijdens Monumentendag op zaterdag 10 september is er ook een open dag in het oude station van Houten. Dit station is niet meer ingebruik als treinstation, maar de historie is er nog wel te vinden. Ook is er een expositie te vinden van de Archeologische Werkgroep van Houten hier op de zolder haar onderkomen heeft. De tentoonstelling heeft als titel “Kastelen, kruiken en kloostermoppen; Houten in de middeleeuwen”.

Geschiedenis

Het oude station van Houten werd in 1867 gebouwd aan de Stationslaan in Houten (nu Stationserf) en werd op 1 november 1868 geopend.

Het stationsgebouw was van het type SS vervanger 5e klasse, waarvan er slechts zes in Nederland werden gebouwd. Schalkwijk had een vergelijkbaar station. Het gebouw bestaat uit een benedenruimte met zolder. In de rechtervleugel woonde de stationschef met zijn gezin. Elders waren de dienstvertrekken te vinden. Zo was er een hal met loket, een bagageruimte en waren er twee wachtkamers. Daarnaast waren er meerdere nevenruimtes. Het station werd gebruikt voor zowel goederen- als personenvervoer. Voor het goederenvervoer was een speciaal opstelspoor. In 1885 werd het spoor verdubbeld. Volgens de zomerdienstregeling van 1911 vertrokken er zo’n tien treinen per dag. Op 7 oktober 1934 stopt het personenvervoer en blijft het station alleen in gebruik voor goederenvervoer (kolentransport). Ook wordt er soms gestopt voor schoolreisjes en een tocht naar een bedevaartsplaats. Vanaf 1937 wordt het station omgebouwd tot twee woningen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt het station incidenteel weer gebruikt voor personenvervoer. Nadien krijgt het verschillende gebruiksfuncties, waaronder tijdelijk ook die van school.

In 1984 besluit de Houtense gemeenteraad tot sloop van het gebouw. Na protesten uit de omgeving komt de gemeenteraad terug op dat besluit. Het gebouw wordt in gebruik genomen voor startende ondernemers. In 2003 wordt opnieuw de optie van sloop genoemd. Dat gebeurt niet en in 2007 wordt het stationsgebouw verplaatst naar een locatie 150 meter zuidelijker. Hiermee kon de noodzakelijke spoorverdubbeling worden uitgevoerd.

Informatie

Adres: Stationserf 99, Houten (niet het huidige station)
Tijd: vanaf 11:00 uur