NS op de Dutch Design Week

De NS neemt bezoekers van de Dutch Design Week (DDW) in Eindhoven mee in de reis van de toekomst. Van 19 tot en met 27 oktober is NS op meerdere plekken aanwezig op het DDW-terrein bij NS Station Strijp-S. Onder meer in de Mobiliteits Ambassade en op het Gloeilampplantsoen waar iedereen nieuwe vormen van vervoer na de treinreis kan ervaren.

"Hoe houden we Nederland leefbaar en welke rol speelt mobiliteit daarin?" Dat zijn de vragen die centraal staan voor NS. Daarom wordt gekeken hoe een reis van deur tot deur in 2040 eruit zou kunnen zien en gaan we het gesprek aan met bezoekers van DDW.

Mobiliteits Ambassade

De NS is samen met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten VNG en Rijkswaterstaat partner van de Mobiliteits Ambassade. Daarin kun je de negen fases in de reis van de toekomst beleven. Via een interactieve maquette is te zien hoe een reis van deur tot deur in 2040 mogelijk zal gaan. Zo kun je met een VR-bril zien hoe een stationsomgeving er in de toekomst uit zou kunnen gaan zien. De kans is groot dat de omgeving van het station radicaal gaat veranderen door de nieuwe vormen van vervoer van en naar het station.

Tijdens de hele week zijn er workshops, seminars en debatten te volgen over de mogelijkheden die er voor de toekomst liggen.

NS Mobility Experience

Op het nieuwe Gloeilampplantsoen zijn diverse vormen van vervoer te vinden die aansluiten op de treinreis. Op een special parcours kan iedereen zelf de voor- en nadelen van nieuwe vormen van vervoer ervaren. En meepraten over welke rol is weggelegd voor deze vormen van vervoer in de toekomst.

De NS heeft een voorkeur voor vervoer dat elektrisch is en gedeeld kan worden. Zo kan de omgeving van een station veel efficiënter benut. Zo is de Monowheel te testen. Een lichtgewicht unicycle die milieuvriendelijk, snel oplaadbaar en handzaam is. Maar er zijn ook elektrische skateboards en stepjes uit te proberen. Deze vervoermiddelen zijn nu nog toegelaten op de openbare weg.

Ambassade van Sustainable Design

Met het thema ‘If not now, then when’ benadrukt deze ambassade de urgentie van de gewenste transitie naar duurzaamheid, een meer circulaire economie en manier van leven. In de tentoonstelling wordt duidelijk dat dit alleen kan slagen door een transparante en open samenwerking. NS toont haar visie op duurzaam reizen en laat haar samenwerking zien met diverse circulaire ondernemers.

NS Huiskamer

Op het Gloeilampplantsoen is ook de NS Huiskamer te vinden. Een plek om even uit te rusten met een kop koffie, maar ook een plek om vragen te stellen over NS. Je wordt omringd door een volledig circulaire inrichting.

Interieur van de toekomst

Tijdens de Dutch Design Week van 2018 liet NS een visie zien voor het treininterieur van de toekomst De feedback die we toen hebben gekregen hebben we verwerkt en toegepast in een update op deze visie. Dit jaar is in het Veemgebouw te zien hoe deze nieuwe visie eruit ziet. Met de nieuwste VR technieken loop je door de trein van de toekomst heen. Daarnaast zijn er twee prototypes van nieuw treininterieur te zien en te ervaren.

Plattegrond via NS Lab

Op geheel toepasselijke wijze wordt de de NS-Lab app ook gebruikt tijden de DDW. In de proeflab-app van de NS is het programma en de plattegrond van de DDW beschikbaar. Met de Lab App test de NS samen met de reizigers de reis van de toekomst. De app begeleidt reizigers bij de treinreis met reisinformatie op het juiste moment en ook met entertainment.

Entree

Een ticket biedt je 9 dagen onbeperkt toegang tot de betaalde DDW locaties. Tickets zijn al te koop vanaf 20 euro via internet en voor 23 euro bij de entree, en worden omgeruild in een polsbandje. Voor grote liefhebbers is er voor 100 euro een PRO-ticket die je ook toegang geeft tot diverse seminars en talks. Meer informatie over het evenement is te vinden op de site van de Dutch Design Week.

Foto: DelftTrains
Een prototype van de trein van de toekomst (Foto: Delft Trains)

Foto: Mecanoo

Foto: Mecanoo
Een eerste blik in een conceptontwerp van de trein van de toekomst. (Afbeelding: NS & Meccano)