In- en uitchecken op en rond Emmerich vanaf vandaag officieel mogelijk

Vanaf vandaag is het officieel mogelijk om in- en uit te checken op station Emmerich, Praest en Elten. Hiermee is het voor de reizigers naar deze grensstations niet meer nodig om losse kaartjes bij de VRR te kopen.

Sinds de start van het project, twee jaar geleden, hebben onder meer de provincie, VRR, Arriva en Stadt Emmerich meerdere keren met elkaar gesproken over de grensoverschrijdende belemmeringen voor het gebruik van de OV-chipkaart. Dit ging onder andere over de verrekening van de tarieven, de controle op de kaarten en allerlei andere zaken die geregeld moesten worden.

Vertraging

Aanvankelijk was het de bedoeling dat er in maart van dit jaar al gereisd kon worden met de OV-chipkaart. Bij navraag van Treinenweb bij de Provincie Gelderland, die ervoor verantwoordelijk is, bleek uiteindelijk dat er sprake was van problemen met de levering van de in- en uitcheck apparatuur. Maar toen werd wel duidelijk dat het niet meer al te lang wachten zou worden..

In gebruik

De palen waren volgens bronnen al eerder deze week gedeeltelijk in werking, maar vanaf vandaag is het reizen met de OV-chipkaart naar de drie Duitse stations dan officieel. Hiermee is dit het vierde grensoverschrijdende traject waar er met de Nederlandse chipkaart gereisd kan worden. Het project wordt ondersteund door de Euregio Rijn-Waal met behulp van fondsen uit het Europese financieringsprogramma INTERREG Duitsland-Nederland.

In de nabije toekomst kunnen bij deze palen ook betaalpassen gebruikt gaan worden om mee in/uit te checken, wat reizen met het OV voor nog meer mensen aantrekkelijker maakt. Dit nieuwe systeem OV-Pay wordt momenteel in diverse delen van Nederland uitgetest.

Aanleg

De 17-jarige Morris van Dee woont in het dorpje Netterden, gemeente Oude IJsselstreek. De snelste optie voor hem om naar Arnhem te reizen is via station Emmerich. Maar net als andere houders van een OV-chipkaart, kon hij op dit grensoverschrijdende traject tot nu toe geen gebruik maken van de Nederlandse kaart. Reizigers, en dus ook Morris, moesten hier altijd een extra VRR-kaartje (een Duits vervoersbewijs) kopen. Morris kaartte het probleem aan bij provincie Gelderland.

Sinds de start van het project werkten het Verkehrsverbund Rhein-Ruhr (VRR), Arriva, provincie Gelderland en Stadt Emmerich samen om te realiseren dat 1 vervoersbewijs mogelijk werd. Het samenwerkingsproject wordt ondersteund door de Euregio Rijn-Waal met behulp van fondsen uit het Europese financieringsprogramma INTERREG Duitsland-Nederland.
Met de installatie van de OV-apparatuur op de 3 Duitse treinstations is het voor veel pendelaars in de grensregio nu veel gemakkelijker en aantrekkelijker om gebruik te maken van de grensoverschrijdende treinverbinding. Iedereen kan nu reizen met één vervoersbewijs, de OV-chipkaart. Naast OV-palen zijn er ook automaten geïnstalleerd om saldo op te laden.

Noot: Het artikel is aangepast met extra informatie over de hoe het project tot stand kwam.