Spoorwegmuseum draagt historisch NS-archief over aan Het Utrechts Archief

Het Spoorwegmuseum heeft het historische NS-archief uit de Tweede Wereldooorlog overgedragen aan Het Utrechts Archief. Het archief bestaat uit documenten over de bedrijfsvoering in die periode.

De oude documenten zullen door het Utrechts Archief worden onderzocht, geregistreerd en gedigitaliseerd. Uiteindelijk is het de bedoeling dat alle inhoud straks publiekelijk digitaal te doorzoeken zijn.

Documenten

De documenten zijn erg kwetsbaar en hebben vele jaren lang in het depot van het Spoorwegmuseum gestaan. Het museum vindt dat deze vanaf nu onderdeel horen te zijn van Het Utrechts Archief.

Volgens Victor Lansink die de archiefstukken in Het Utrechts Archief beheert zitten er documenten tussen die gaan over het opbreken van spoorlijnen in de jaren 1942 tot en met 1945 waarbij er delen van de infrastructuur aan de Duitsers moest worden overgedragen. Maar ook informatie over bevelen voor Duitse militaire transporten worden er in beschreven. Over het deporteren van Joden is bijna niks te vinden in de stukken, een enkele pagina is er gevonden die daar voor een deel over gaat. "Daarin staat dat de NS opdracht krijgt om 35 goederenwagons klaar te zetten voor transport naar Westerbork naar Sobibor. Je hoopt daar meer over te vinden, maar in dit deel van het archief zat dat niet." vertelt conservator Evelien Pieterse van het Spoorwegmuseum tegenover RTV Utrecht.

Mondriaansfonds

Het digitaliseren van de oude stukken is mogelijk dankzij de bijdrage van het Mondriaan Fonds. Het fotoarchief blijft eigendom van het museum, maar de papieren stukken gaan naar Het Utrechts Archief toe.