Kabinet ontmoedigt reizen naar risicogebieden

Thalys is tot eind augustus flexibeler met het wijzigen van tickets. (Foto: Ad Boer)
Thalys is tot eind augustus flexibeler met het wijzigen van tickets. (Foto: Ad Boer)

Het ministerie van Buitenlandse Zaken ontmoedigt om niet-noodzakelijke reizen met bijvoorbeeld de trein, auto of het vliegtuig naar risicogebieden te maken. Volgens de reisadviezen die ze maken kleurt de wereldkaart inmiddels steeds meer oranje en rood.

Met verschillende sectoren, verzekeraars en de reisbranche maakt het kabinet aanvullende afspraken om het boeken van vakanties naar gebieden of landen met een oranje of rood reisadvies tegen te gaan. Ook heeft Staatssecretaris Van Veldhoven met NS International afgesproken dat zij geen promotie maken voor tickets voor internationale treinverbindingen, waaronder ook de nieuwe internationale treinverbindingen naar Wenen (NightJet) en Londen (Eurostar), als het gaat om gebieden waar een oranje reisadvies geldt. Wel rijden de buitenlandse treinen momenteel nog volgens de (aangepaste) dienstregeling.

Risicogebieden

Reizen naar het buitenland is in de huidige situatie een risico. Mensen die op vakantie willen gaan in het buitenland moeten er rekening mee houden dat de gezondheidssituatie in een land snel kan veranderen waardoor de vakantiebestemming ineens oranje wordt, met alle consequenties van dien, waaronder een mogelijke quarantaine bij terugkomst. Het advies voor vakantiereizen is om niet te gaan en thuis te blijven.

In een brief aan de Tweede Kamer kondigen de ministers en staatssecretaris acties aan om deze boodschap extra kracht bij te zetten. Op de speciale informatiewebsite (nederlandwereldwijd.nl) van Buitenlandse Zaken staat de boodschap: "boek geen vakantiereizen naar gebieden met een oranje reisadvies".

Op het huidige moment (14 oktober 2020) geldt voor België 'code oranje', om alleen daarheen te reizen als het strikt noodzakelijk is, en voor Duitsland 'code Geel' wat een risicogebied vormt. Op een speciale informatiewebsite van de overheid is de actuele stand van zaken te zien.

Campagne

Deze boodschap komt ook in de afzonderlijke reisadviezen voor de betreffende gebieden. Op reisvergelijkingssites wordt advertentieruimte ingekocht met een verwijzing naar de reisadviezen. Om de automobilist direct te benaderen, zet minister Van Nieuwenhuizen 'online traffic management' in. Via de navigatietool 'Waze' en via social media worden automobilisten gewezen op de oranje reisadviezen en de consequenties als je toch gaat, zoals quarantaine.