Achttienjarigen kunnen binnenkort weer kans maken op gratis InterRail

Iedereen in de EU-landen die op dit moment achttien jaar is maakt binnenkort weer kans om met een gratis InterRail-pas Europa te verkennen. Deze keer zullen er 12.000 tickets worden weggegeven. De vorige zomer was de actie ook succesvol waarbij er 15.000 tickets werden verspreid aan jongeren in heel Europa. In totaal waren er toen 100.000 aanvragen. In Nederland gingen toen 501 jongeren op pad.

Vanaf 29 november tot 11 december kunnen achttienjarigen weer een poging te wagen. Wie nog geen achttien is, maar later dit jaar achttien wordt mag ook meedoen aan de wedstrijd. Het enige wat ze moeten doen is een aantal vragen beantwoorden over de Europese verkiezingen. Diegenen die uiteindelijk winnen mogen dan 30 dagen vrij met de trein door de EU-landen reizen. Ook bus of reizen met de boot vallen hier onder. De winnaars krijgen medio januari bericht en en mogen dan tussen 15 april en eind 31 oktober hun reis maken.

Vorig jaar populair

Tijdens de vorige wedstrijd kwamen er relatief veel aanvragen binnen vanuit Nederland. Ook in Duitsland en Spanje waren er toen veel deelnemers. Hoeveel InterRail-tickets er per land verdeeld zouden worden, werd toen al vooraf vastgesteld. Omdat er veel jongeren in Nederland meededen, grepen hier veel jongeren ernaast, slechts 5% won van hen won de gratis reis. In Groot-Brittannië werd ruim de helft van de bijna 4.000 aanvragen goedgekeurd.

Begin september 2016 stelde een voorman van de christen-democraten in het Europees Parlement voor om achttienjarigen een InterRail ticket cadeau te geven. Het project DiscoverEU is in juni van 2017 opgestart.  Met een budget van 12 miljoen euro is er geïnvesteerd om jongeren hun horizon te laten verbreden. De Europese Commissie heeft al aangeboden om vanwege het succes tot 2027 700 miljoen euro in het project te steken. Als dat wordt goedgekeurd, kunnen er tussen 2021 en 2027 1,5 miljoen jongvolwassenen rondreizen door Europa, wat gelijk staat met 250.000 jongeren per jaar.

Met een Interrail-ticket kan gedurende een bepaald aantal dagen vrijwel onbeperkt door Europa met de trein, bus en boot gereisd worden. Alleen voor nachttreinen, reserveringsplichtige treinen en sommige hogesnelheidstreinen geldt een toeslag. De Interrail is onder meer verkrijgbaar bij NS International.

Foto: Harold Eisenberger / ÖBB
Foto: Harold Eisenberger / ÖBB