Nieuwe campagne ProRail richt zich op ouderen in het openbaar vervoer

Spoorbeheerder ProRail is onlangs met een nieuwe campagne gestart om ouderen veilig te laten oversteken op een spoorwegovergang. Zij geven hierbij aan deze doelgroep nuttige tips en adviezen over hoe zij veilig en zorgeloos kunnen reizen met het openbaar vervoer.

Naast gratis adviezen en tips heeft ProRail verschillende voorzieningen aangebracht in stations en op de perrons om reizen voor ouderen gemakkelijk en aangenaam te maken. Zo zijn op de perrons duidelijk markeringen aangebracht, hebben veel stations roltrappen en liften en hebben en is er onlangs een test gedaan met de oversteekhulp bij overwegen die naar tevredenheid is ontvangen.
Spannend

"Als mensen ouder worden, krijgen zij geregeld te maken met fysieke beperkingen, waardoor zij kwetsbaarder zijn als zij zich in de openbare ruimte begeven, zoals op en in de omgeving van stations. Ouderen vinden reizen met het openbaar vervoer spannend.", schrijft de spoorbeheerder op hun website.

Volgens hen zouden ouderen zich ongemakkelijk voelen op en rond het spoor. "Met name op en rond stations, op drukke perrons of bij spoorwegovergangen voelen niet alle ouderen zich gemakkelijk. Een risico is dat ouderen op de overweg in problemen kunnen komen als de bomen omlaag gaan en zij daardoor niet snel genoeg kunnen oversteken. Voor ouderen is het belangrijk dat zij zorgeloos met het openbaar vervoer kunnen reizen.".

Samen Veilig Onderweg

ProRail geeft op haar speciale website tips en adviezen zodat ouderen op en rond stations en bij spoorwegovergangen veilig en probleemloos uit de voeten kunnen. Zoals op perrons, waar sneltreinen soms voorbijrazen terwijl je ze niet altijd hoort aankomen. Hiervan kunnen ouderen schrikken en van het perron vallen. Daarom adviseert ProRail om nooit dichtbij de rand van het perron te staan, maar achter de witte stippellijn - de veiligheidszone - te blijven en gepaste afstand te houden.

Foto: ProRail
Foto's: ProRail