Ex-topman NS blijft betrokkenheid bij fraude aanbesteding Limburg ontkennen

Voormalig NS-topman Timo Huges blijft volhouden dat hij ten onrechte wordt beschuldigd van fraude bij de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg. Dat liet zijn advocaat donderdag weten tijdens de eerste dag van de strafzitting bij de Rechtbank in Den Bosch.

Huges is zelf ook voor de rechter verschenen om zich te verantwoorden. De justitie houdt hem verantwoordelijk zich schuldig te hebben gemaakt aan omkoping, valsheid in geschrifte en schending van zijn ambtsgeheim.

Ooke René de Beer, oud-topman van vervoerbedrijf Veolia, is voor de rechterbank verschenen. Hij zou de vertrouwelijke bedrijfsinformatie hebben doorgespeeld naar zijn nieuwe werkgever, NS-dochter Abellio. Met deze informatie wist Abellio de aanbesteding voor de concessie van het openbaar vervoer in Limburg binnen te halen. Ook deden concurrenten Veolia en Arriva mee in de race naar het beste bod voor de Limburgse aanbesteding voor 2017 t/m 2031.

Timo Huges zou ten tijden van de zaak hebben geweten van de doorgespeelde informatie. Nadat de fraude ontdekt werd door een intern onderzoek van de NS is de aanbesteding van Abellio ongeldig verklaard en werd deze doorgeschoven naar Arriva, die tweede was in de aanbestedingsprocedure.

In 2015 startte het Openbaar Ministerie een strafrechtelijk onderzoek naar de zaak.

Archieffoto: Nederlandse Spoorwegen
Archieffoto: Nederlandse Spoorwegen