Onderzoek naar enkelvoudig inchecken bij trein Overijssel

Syntus en Arriva onderzoeken in opdracht van de provincie Overijssel of per december enkelvoudig inchecken op de Overijsselse spoorlijnen mogelijk is. Dat zegt vervoerder Syntus tegenover Treinreiziger.nl.

In december neemt Keolis-dochter Syntus het treinverkeer Zwolle – Kampen en Zwolle – Enschede van NS over. Vanaf dat moment doen drie treinvervoerders Zwolle aan: NS, Arriva en Syntus. “De provincie wil zoveel mogelijk voorkomen dat reizigers met verschillende incheckpalen te maken krijgen,” legt een woordvoerder van Syntus uit. “Daarom heeft de concessieverlener, de provincie Overijssel, de vervoerbedrijven Syntus en Arriva gevraagd om te kijken of enkelvoudig inchecken op de Overijsselse spoorlijnen mogelijk is,” zegt Syntus.

Na de zomer moet er meer duidelijkheid komen of enkelvoudig inchecken haalbaar is. Meteen toen Syntus de treinconcessie won, verklaarde het bedrijf dat enkelvoudig inchecken onderdeel is van de visie van het spoorbedrijf. Het bedrijf liet toen weten uit te zien naar een pilot op de Valleilijn waarbij alle reizigers enkelvoudig kunnen in- en uitchecken. Die is er echter niet gekomen. Op de Valleilijn loopt weliswaar nu een pilot, maar daar heeft slechts een deel van de reizigers baat bij.

Gezien de beperkte proef op de Valleilijn lijkt het onwaarschijnlijk dat enkelvoudig inchecken gerealiseerd kan worden. Als dat toch lukt, heeft Overijssel een primeur. Als het niet lukt, dan moeten treinreizigers tussen Wierden – Almelo – Hengelo – Enschede enorm gaan oppassen. Op dat traject rijden er namelijk ook Sprinters en intercity’s van NS, en straks ook de Syntus/Keolis stoptrein Zwolle – Enschede. Eigenlijk had er per december ook een sneltrein op dat traject geïntroduceerd moeten worden, maar dat is niet gelukt door een tekort aan perroncapaciteit in Zwolle. Wanneer de sneltrein er nu alsnog gaat komen is onduidelijk. Syntus zegt in gesprek te zijn met de provincie en ProRail. Dat overleg loopt al enkele maanden. Als de perroncapaciteit in Zwolle toereikend is, dan wacht er nog een tweede uitdaging. dde introductie van een sneltrein Zwolle – Enschede heeft negatieve impact op de NS dienstregeling, die in dat geval een compensatie eist.

Foto: Treinenweb
Foto: Treinenweb

Bron: Treinreiziger