Gevaarlijke overweg in Harlingen in de zomer verdwenen

De spoorwegovergang bij Harlingen waar eerder dit jaar twee ernstige ongelukken gebeurden, wordt definitief opgeheven. Op woensdag hebben ProRail en de eigenaar van het land waar de overweg gevestigd is een overeenkomst ondertekend.

De overweg zal worden verwijderd, en er zal een nieuwe weg met een brug worden aangelegd nar het terrein van de eigenaar. Dit is het resultaat nadat er de afgelopen paar maanden twee aanrijdingen plaats vonden op deze overweg. Bij de laatste aanrijding eind maart komen een vader en zoon om het leven nadat een trein in botsing kwam met de auto.

ProRail neemt de kosten voor de aanleg van de nieuwe weg op zich, en de boer blijft eigenaar van de weg. De spoorbeheerder wou niks kwijt over de kosten.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid doet een breed onderzoek naar de veiligheid van spoorwegovergangen in Nederland vanwege recente ongelukken.

Topman Pier Eringa van ProRail is een groot voorstander van het sluiten van overwegen. Eerst ziet hij alle onbeveiligde overwegen verwijderd worden, waarbij hij in de toekomst een 'overweg-vrij' spoor ziet.
''Als er meer treinen rijden en ze rijden sneller, dan wordt iedere overgang een nog groter risico.'' verklaarde hij eerder deze week in een gesprek op Radio 1.

Foto: Erik Baas
Een foto van een onbeveiligde overweg over het spoor in Nederland. (Foto: Erik Baas)