NS weigerde blinde man met tandem onterecht

Twee Duitse toeristen, waaronder een blinde man, die maandag met hun tandem de trein van Zwolle naar Olst wilden pakken, zijn ten onrechte door de NS geweigerd. Volgens een woordvoerster van de NS mogen mensen met een visuele handicap die de tweepersoonsfiets als hulpmiddel gebruiken altijd hun voertuig meenemen in de trein.

De verwarring ontstond toen het stel bij de servicebalie op het NS station in Zwolle informatie had opgevraagd over de eerste trein richting Olst. "We waren eerste met de fiets van Olst naar Zwolle gegaan, zeggen Reiner Delgado en Paloma Randel een dag na hun langer dan geplande fietstocht door Salland. "Maar we wilden op tijd terug zijn voor het eten. Helaas kregen we te horen dat de tandem niet mee mocht. De dame van de NS had het nog eens nagevraagd bij een collega en het kon dus echt niet. Toen zijn we maar weer teruggefietst."

De NS erkent dat de gegeven informatie van de stationsmedewerker fout was, en dat het niet zo had mogen gaan. "Tijdens spitsuren mag NS-personeel wel tandems weigeren mee te nemen. Maar voor mensen met een beperking geldt die voorwaarde niet. Op vertoon van bijvoorbeeld een WMO-pas of een gehandicaptenparkeerkaart mag de tandem altijd mee. En als iemand die pas niet heeft en het is wel duidelijk dat iemand bijvoorbeeld blind is, dan moet dat ook gewoon zonder pas kunnen."

De woordvoerster van de Nederlandse Spoorwegen betreurt deze miscommunicatie.

Foto: TahR78
Foto: TahR78
 

Bron: De Stentor