VVMC: "De maat is vol", na ernstig steekincident

Voor de Vakbond voor Machinisten en Conducteurs (VVMC) is de maat vol na het ernstige steekincident in Landgraaf, op de Euroregiobahn tussen Heerlen en Hertzogenrath, op  woensdagavond. Hierbij werd een Duitse conducteur door een zwartrijder in zijn buik gestoken.

De VVMC eist van NS en de overheid dat er per direct meer ondersteuning komt op de treinen en perrons. Dit in de vorm van twee conducteurs op een trein in de avonduren en risicotrajecten, en extra politie ter ondersteuning op het spoor.

De eerder aangekondigde maatregelen om geweld op het spoor tegen te gaan, zoals dubbele bemensing op treinen in de avonduren, zijn door NS en overheid nog steeds niet gerealiseerd. Al eerder riep de VVMC de NS en politiek op om dit zo snel mogelijk te implementeren. Als extra maatregel eist de VVMC nu ook de inzet van extra politie op stations en treinen.

Vakbondsleider VVMC Wim Eilert: “elke dag zijn er op en rond het spoor twee geweldsincidenten. En dat zijn dan nog alleen de zwaardere gevallen die gemeld worden bij de NS. Dit moet gewoon gestopt worden. Moeten er dan eerst doden vallen? De NS en de politiek dienen hun verantwoordelijkheid te nemen om mensen in een publieke taak te beschermen.”

Bron: VVMC